Aktualno

ČAK 667 OSOBA U ŽUPANIJI MOGLO BI OSTATI BEZ PREBIVALIŠTA Živite li na nepostojećoj adresi?

ČAK 667 OSOBA U ŽUPANIJI MOGLO BI OSTATI BEZ PREBIVALIŠTA Živite li na nepostojećoj adresi?

Ukoliko imate osobnu iskaznicu na kojoj vam piše adresa s naznakom ‘bb’ (bez kućnog broja) ostalo vam je još malo vremena da istu i promijenite. Naime, građani u čijim osobnim iskaznicama umjesto kućnog broja stoji oznaka ‘bb’ ili ‘0’ iste moraju, bez obzira što su datumom još uvijek važeće, zamijeniti novima do 29. prosinca ove godine ukoliko primjerice žele ostvariti svoje biračko pravo na predstojećim predsjedničkim izborima.

Onaj tko osobnu ne uskladi s propisima ostat će bez prebivališta, kao i bez valjanog dokumenta na temelju kojeg može ostvarivati svoja građanska i ina prava te će biti brisani, istražio je DuList za svoej tiskano izdanje.

A takvih osoba je na području koje pokriva Policijska uprava dubrovačko-neretvanska ukupno 667.

300 tisuća bez prebivališta!
Najviše osoba s nepostojećom adresom živi na području Policijske postaje Korčula (225), te na području koje pokriva PP Metković (219). Prema podatcima naše Policijske uprave čak 154 osobe s aktivnim prebivalištem na adresama s kućnim brojem 0 živi na području Dubrovnika, Župe dubrovačke, Dubrovačkog primorja i Mljeta. U Pločama ih je 49, u Stonu 11, a na Lastovu svega 9.
– Ovim putem podsjećamo da se približio krajnji rok, 29. prosinac ove godine, do kada građani moraju uskladiti, odnosno ponovno podnijeti zahtjev za izdavanje novih osobnih iskaznica sa Zakonom o prebivalištu i to u nadležnoj policijskoj postaji ili policijskoj upravi – napominju iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.
Treba spomenuti i kako su prije 29. prosinca 2012. godine, kada je stupio na snagu Zakon o prebivalištu, na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske bile ukupno 1.104 osobe s osobnim iskaznicama s prebivalištem na adresama s kućnim brojem 0 ili bb, a taj broj danas je manji jer je dio građana zatražio nove osobne dokumente.
No, osobne bez važećeg kućnog broja nisu jedini problem. Naime, gotovo 300 tisuća hrvatskih građana moglo bi do kraja godine izgubiti prebivalište, a tek 44.157 osoba zbog prijavljenog prebivališta na nepostojećoj adresi.
Čak 121.976 hrvatskih građana ima osobne iskaznice čiji je rok važenja istekao dva tjedna prije stupanja na snagu Zakona o prebivalištu, a 119.382 osoba do sada uopće nisu zatražili izdavanje osobne iskaznice. Kakvo je stanje na području Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika nismo uspjeli doznati.
Rok za reguliranje statusa prebivališta produljivao se čak dva puta, i to zbog građana koji žive u inozemstvu, a pitanje je hoće li se isti produžiti još jednom.
Kako ističe ministar uprave Arsen Bauk, upisivanjem stvarnih adresa Hrvatska bi trebala postati ‘još malo uređenija država’.

Predajte zahtjev!
Adrese s nepostojećim kućnim brojem (‘bb) postaju tako prošlost, budući da je država još u prošlom mandatu Vlade RH svakom građaninu dodijelila kućni broj. Sada je na građanima da svoje osobne dokumente usklade sa stvarnim stanjem.
– Prebivalište ne može nekome biti na bb adresi, jer je to nepostojeća adresa. To je administrativna stvar koju građani moraju riješiti do kraja godine. Ništa se strašno neće dogoditi onima koji to neće učiniti do kraja ove godine, ali bi morali riješiti prvih dana sljedeće godine – izjavio je medijima Arsen Bauk.
Ukoliko se nalazite među 667 osoba na području Županije koje su svojim još uvijek važećim osobnim iskaznicama imaju adresu bez broja, pravo je vrijeme da predate zahtjev za izdavanjem nove. A Policijska uprava dubrovačko-neretvanska upravo ovih dana kreće na teren s mobilnim šalterskim uredom, kako bi upravni poslovi bili dostupniji teže pokretnim osobama. Naime, u razdoblju od 12. do 20. studenog na sedam lokacija organizira se mobilni šalterski ured, čija je namjena odlazak do teško pokretnih osoba i invalida, odlazak na otoke i prometno problematična područja te obilazak mjesta gdje je usluga šalterskog poslovanja strankama potrebna, a nije dostupna preko stacionarnih objekata Ministarstva unutarnjih poslova.

Pročitajte još

BUDUĆI PARKING U NOVOJ MOKOŠICI Franković: Plan je da ga izgradimo u ovoj godini

Dulist

[FOTO] OBILAZAK CESTE TAMARIĆ Franković najavio: Realizacijom ovog projekta će biti moguća komunikacija manjim autobusom!

Dulist

TUŽNA OBLJETNICA U sudaru Aurore i Ilirije poginulo 10 putnika

Dulist