Aktualno

Butković: Sreća da se Pelješki most gradio prije krize, sad bi bio dvostruko skuplji

Butković: Sreća da se Pelješki most gradio prije krize, sad bi bio dvostruko skuplji

Ministar Oleg Butković bio je gost RTL-a Danas.

-Bilo je puno toga, puno izazova kod gradnje Pelješkog mosta. Posljednjih 6 godina su sve ključne odluke donesene, od financiranja do natječaja koji su išli u nekoliko faza. Žalbeni postupci frustriraju. Najviše su me frustrirale žalbe pojedinih tvrtki koje su bile besmislene, to je Zakon o javnoj nabavi dopustio. Krenuli smo u izmjene zakona pa ćemo zlouporabe žalbenih postupaka pokušati izbjeći – kazao je.

Butković je kazao da je bilo objektivnih razloga zašto se Pelješki most nije počeo graditi ranije, piše Index.

-Kriza je došla 2009., tada Hrvatska nije mogla graditi jer smo imali drugih problema. Ulaskom u EU se otvorila mogućnost, tu priliku smo iskoristili. Došli smo do kraja, u utorak je veliki dan i otvaramo Pelješki most – kazao je Butković.

O cijeni mosta i krizi

Komentirao je i je li kriza povećala cijenu mosta.

-Sva sreća je da se most gradio prije ove krize. Materijal je nabavljen prije. Da je sada natječaj išao, ove 2 milijarde kuna, koliko je koštao, bi bile vjerojatno preko 5 milijardi kuna jer je došlo do tržištu do poremećaja. Što se tiče pristupnih cesta, određenih povećanja će biti. Stvar je do naručitelja, izvođača radova i procedure koju je vlada omogućila – kazao je.

Kaže da je Milanović imao pogrešne izjave

Na otvorenju će biti i Zoran Milanović, Butković je otkrio je li se čuo s njim.

-Nismo se čuli, nismo imali kontakt te vrste. Poslali smo pozive, Škorić iz Hrvatskih cesta i ja, svim uzvanicima, pa tako i predsjedniku – kazao je.

Kazao je i da se s predsjednikom kurtoazno pozdravi kada se vide.

-Predsjednik je po meni posljednjih nekoliko dana, kada je riječ o Pelješkom mostu, davao izjave koje ne stoje. Pustimo što me hvalio. Kad govorimo o Pelješkom mostu, to je nadstranački projekt, nije ni HDZ-ovi ni SDP-ov. Najvažnije odluke su donesene u posljednjih 6 godina, kolika je ova vlada na čelu Hrvatske – kazao je Butković.

Komentirao je i pobunu dijela ljudi u Stonu i Orebiću zbog gužvi za koje kažu da se neće moći izbjeći.

-Moramo završiti dio pristupnih cesta do kraja godine, obilaznicu Stona 7 kilometara, čime će Ston biti rasterećen. Što se tiče Orebića i problema luke, to je veliki problem bio do sada. Pripremamo projekt izmještanja luke pa obilaznice Orebića. Kad govorimo o luci i obilaznici, taj ćemo projekt izgraditi – kazao je.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist