Grad

BUTKOVIĆ I FRANKOVIĆ U OBILASKU ‘Lapadska obala postat će uređena cesta s riješenom infrastrukturom’

Radovi na projektu proširenja i rekonstrukcije Lapadske obale idu po planu, istaknuli su ovog ponedjeljka prilikom obilaska ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i gradonačelnik Mato Franković.

-Radovi će trajati 30 mjeseci. To je jedan uistinu hvalevrijedan prijekt budući da će se osim obnove i rekonstrukcije obalnog pojasa proširiti i cesta, promet će biti dvosmjeran pa će se jednim projektom riješiti dvije važne stvari. Prihvatljivi troškovi projekta Lapadske obale iznose 70 milijuna kuna, ugovorena su 52 milijuna s PDV-om. Tri su faze i očekujem da će, kao što je dobro krenulo, tako i završiti – rekao je ministar Butković, a potom se osvrnuo na ulaganja u lučku infrastrukturu u Hrvatskoj i u županiji.

-U Hrvatskoj trenutno ulažemo jako puno u izgradnju lučke infrastrukture, u projekte na čitavoj obali. Nikada se kao do sada nije radilo na obnovi lučke infrastrukture i to ponajprije možemo zahvaliti europskim fondovima i nacionalnim sredstvima koja podupiru ulaganja iz EU fondova. Dubrovačko-neretvanska županija ima najviše ugovorenih projekata i po broju i financijski s iznosom oko 800 milijuna kuna. Radi se o osam projekata, sedam županijskih lučkih uprava, a jedan je Grada Dubrovnika, i to upravo proširenje i rekonstrukcija Lapadske obale. Projekt ide dobro, uvjerili smo se u to danas. Osim trenutnog operativnog programa imat ćemo na raspolaganju i sredstva programa za otpornost. Do 2027. opet će nam na raspolaganju biti preko milijarda kuna sredstava za projekte – istaknuo je ministar Butković.

Na novinarski upit o odnosima s tvrtkom Laguna trade, odnosno Marinom Frapa, Butković nije želio previše komentirati, već je podcrtao kako je za svaki projekt potrebno imati pravomoćne građevinske dozvole da bi se za njega dobila sredstva Europske unije.

-To u ovom slučaju postoji i zadovoljeni su svi kriteriji da projekt ide svojim tijekom. Sve što imamo na putu, a svaki projekt ima određene izazove, neće ugroziti projekt i neće biti nikakvog gubljenja sredstava – rekao je Butković.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je uvjeren da će projekt Lapadske obale biti uspješno okončan.

-Sve ćemo napraviti da život stanovnika Lapdske obale i svih gospodarskih subjekata koji na ovom području posluju više-manje teče neometano. Naravno da će biti i situacija kada ćemo jedni drugima morati ići u susret, ali nećemo raditi na uštrb naših građana. Svima im maksimalno stojimo na raspolaganju. Lapadska obala će se iz jednog ružnog stanja u kojem se nalazi u posljednjih 30-ak godina pretvoriti u uređenu cestu, obalu s jasno riješenom komunalnom infrastrukutrom i nećemo više svjedočiti da bi svako 15 do 20 dana na Batali bio znak da se ne može prometovati Lapadskom obalom jer je pukla vodovodna cijev. Rješavamo cestu, obalni zid, ali i vodoopskrbu, kanalizaciju, oborinsku odvodnju te struju. Nakon 30 mjeseci naši sugrađani će biti zadovoljni – podcrtao je gradonačelnik.

Pročitajte još

[Koristan savjet našeg sugradanina] Vozačka nekultura i neuvažavanje drugih sudionika u prometu

Dulist

Isplaćene subvencije za podstanarstvo, 250 tisuća kuna za 196 korisnika

Dulist

Franković: ‘Vjerujem da ćemo prve natječaje za električne autobuse raspisati za nekih pola godine’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija