Aktualno

BRZOJAVI SUĆUTI DRŽAVNOG VRHA ‘S gosparom Mišom upijali smo akcente i usavršavali naš dubrovački’

BRZOJAVI SUĆUTI DRŽAVNOG VRHA 'S gosparom Mišom upijali smo akcente i usavršavali naš dubrovački'

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputili su izraze sućuti u povodu smrti velikana hrvatskog glumišta Miše Martinovića.
-Poštovana obitelji, sa žaljenjem sam primio vijest o smrti proslavljenog kazališnog, filmskog i televizijskog glumca Miše Martinovića. Napustio nas je jedan od velikana hrvatskog glumišta i doajen dubrovačkog teatra kojeg ćemo pamtiti po iznimnim kazališnim, televizijskim i filmskim ostvarenjima.
Premda se glumom počeo baviti slučajno, u zatvoru u kojem je završio nakon Križnoga puta, ostvario je briljantnu glumačku karijeru – naveo je premijer Andrej Plenković dodavši kako se Martinović istaknuo mnogobrojnim ulogama u djelima dubrovačkih pisaca te je kontinuirano sudjelovao u predstavama Dubrovačkih ljetnih igara. U svom bogatom glumačkom opusu snažno je bio vezan za svoj voljeni Dubrovnik u kojem je odigrao 120 uloga.
-Veliku popularnost, trajno poštovanje i simpatije gledatelja ostvario je ulogom Brice Pridsidnika kojeg je utjelovio u kultnoj seriji ‘Naše malo misto’. Jednu od kultnih humorističnih serija s jednakim su zanimanjem pratile generacije televizijskih gledatelja, kako tijekom prvog emitiranja početkom sedamdesetih godina tako i tijekom višekratnih repriziranja. Brico Pridsidnik, Dubrovčanin sa svojim prepoznatljivim govorom osvojio je srca gledatelja i izvan hrvatskih granica te pridonio svrstavanju ‘Našeg malog mista’ među najbolja i najpopularnija djela hrvatske kinematografije. Svoj iznimni talent pokazao je ne samo kao glumac, već i kao redatelj. Za svoje umjetničko stvaralaštvo dobio je Nagradu ‘Vladimir Nazor’ za životno djelo. Njegova smrt ostavlja prazninu u hrvatskom glumištu, a njegovo ime bit će trajno zabilježeno u hrvatskoj kulturnoj povjesnici.
Uime Vlade i moje osobno primite, molim Vas, izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja – napisao je premijer.

-Poštovana obitelji Martinović,

u ovom trenutku tuge i boli za Vašu obitelj, uime Hrvatskoga sabora i osobno upućujem Vam izraze iskrene sućuti zbog velikog gubitka koju naša kazališna i kulturna javnost osjeća odlaskom gospodina Miša Martinovića.

Kao rođeni Dubrovčanin, gospodin Martinović bio je doajen dubrovačkog teatra čiju su karijeru obilježile vrhunske izvedbe iskazane u mnoštvo predstava na Dubrovačkim ljetnim igrama. Bio je glumac snažne osobnosti koji je svojom scenskom pojavnošću i energičnošću uvijek stvarao zapažene i dojmljive glumačke interpretacije.

Široj publici ostao je u nezaboravnom sjećanju kao Brico iz Našeg malog mista, ulogom kojom je dao osobit pečat hrvatskom glumištu. Nema sumnje da će gospar Miše nedostajati svima, a posebno dubrovačkoj publici i onima koji su ga imali čast poznavati.

Poštovana obitelji, još jednom izražavam Vam iskrenu i duboku sućut – poručuje Gordan Jandroković.

-Duboko me rastužila vijest o odlasku gospara Miše Martinovića, velikana hrvatskog glumišta, umjetnika koji nam je desetljećima oživljavao stoljećima stare dubrovačke riječi i pretvarao ih u našu suvremenost. U antologiji hrvatskog glumišta ostat će zapisana njegova legendarna otjelovljenja Vojnovićevih, Držićevih, Gundulićevih, Krležini ili Goldonijevih likova, kojima je davao jedinstvenu glumačku energiju, neusporedivu ljubav prema kazalištu i radost glume. U „Dundu Maroju“ odglumio je sve ključne uloge, od Mara, preko Bokčila do Dunda, u „Stancu“ i Đivo i Stanac, a jednako je tako bio je Vojnovićev Vuko, Lukša, Lujo, Niko i Jerko. Svi mi koji smo imali privilegiju gledati ga i pratiti od djetinjstva u sjajnim izvedbama Dubrovačkih ljetnih igara, s gosparom Mišom upijali smo akcente i usavršavali naš dubrovački. I zato smo mu posebno zahvalni, jer nas je podsjećao kako smo ponosni nasljednici tog jezičnog i književnog blaga – ističe ministrica Nina Obuljen Koržinek.
Istaknula je dalje kako bez njegovog Frana, kultna „Kafeterija“ ne bi godinama bila hit-predstava za koju su se dodavali redovi stolica i zbog koje je Gundulićeva poljana odjekivala smijehom i aplauzom. Premda je ostvario i više filmskih uloga, a nacionalnu popularnost zaslužio ulogom Brice u „Malom mistu“, Martinović je desetljećima ostao vjeran zahtjevnom kazališnom poslu.
-Zajedno s generacijama Dubrovčana koji su pratili na stotine njegovih izvedbi ne samo na Dubrovačkim ljetnim igrama, nego i u dubrovačkom Gradskom kazalištu Marina Držića, svaki put kad pogledamo prema Sponzi, sjetit ćemo se njegovih maestralnih „dozvola“ glumcima da uđu i zaposjednu grad svojom umjetnošću. Neka svjetlost vječna svijetli našem nezaboravnom knezu od glumaca i glumačkog umjeteonstva – zaključila je.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist