DuList IN

BRUXELLES Grand Prix ‘očaravajućem prvijencu’ Murina, kažu iz žirija

BRUXELLES Grand Prix 'očaravajućem prvijencu' Murina, kažu iz žirija

Dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović osvojio je glavnu nagradu 21. izdanja Festivala mediteranskog filma u Bruxellesu – Cinemamed, posebno priznanje žirija kritike te nagradu filmskog portala Cineuropa. Festival se odvijao u hibridnom obliku od 2. do 11. prosinca.

“Grand Prix ide očaravajućem prvijencu koji gledatelja ‘uvuče’ u uzbudljivu i napetu priču o ženskoj emancipaciji”, objašnjava žiri 21. Cinemameda.

Murina Antonete Alamat Kusijanović na Festivalu mediteranskog filma u Bruxellesu prikazivala se u glavnom natjecateljskom programu, s još samo sedam naslova. Uz Grand Prix, film je osvojio i posebno priznanje žirija kritike te nagradu filmskog portala Cineuropa, koju dijeli s još jednim debitantskim dugometražnim uratkom – Hive kosovske redateljice Blerte Basholli.

Uz Murinu, na Cinemamedu se u programu Panorama prikazivala i hrvatska manjinska koprodukcija Nebesa redatelja Srđana Dragojevića (hrvatska koproducentica je Darija Kulenović Gudan, Studio dim) koja se u hrvatskim kinima može pogledati od 23. prosinca.

Zlatnom kamerom u Cannesu nagrađena Murina posljednjih mjeseci prikazana je na cijelom nizu velikih međunarodnih festivala, među kojima je i nedavno završeni 31. Filmski festival međunarodne mlade publike Ale Kino u poljskom Poznanju, na kojem je film osvojio nagradu Marcin koju dodjeljuje žiri mladih. Uz to, Murina se nedavno predstavila i berlinskoj publici na međunarodnom festivalu “Oko svijeta u 14 filmova” (Around the World in 14 Films), a trenutno se prikazuje i na Festivalu europskog filma Les Arcs koji se odvija u francuskom skijaškom resortu u Alpama, od 11. do 18. prosinca te na Međunarodnom filmskom festivalu u Rio de Janeiru. Krajem siječnja 2022. godine filmu pak slijedi i australska premijera u sklopu službenog programa festivala u Perthu.

Film je nedavno obišao i festivale u SAD-u (Hamptons u New Yorku, Fort Lauderdale na Floridi), Brazilu (São Paulo), Nizozemskoj (Leiden), Španjolskoj (Sevilla), Danskoj (CPH PIX u Kopenhagenu), Tajvanu (Golden Horse u Taipeiju), Japanu (Tokijo), Novom Zelandu (Auckland) te Meksiku (Los Cabos).

Producenti Murine su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

Film je tijekom 2019. godine sniman na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, među kojima je i Nacionalni park Kornati koji je uvršten među pet finalista izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju Europske mreže filmskih komisija (EUFCN).

HAVC

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist