Aktualno

Brnjac: ’50 posto će se smanjiti turistička pristojba za sve privatne iznajmljivače’

Turistička pristojba će se smanjiti za 50 posto i kao turistička članarina, kada govorimo o iznajmljivačima. Razgovaramo i s turističkim zajednicama, što se tiče turističke pristojbe vezano uz hotelijere, jer su nam oni poslali prijedloge, koliko će biti iznosi, odnosno koliko će se umanjiti, a u pregovorima smo i sa sektorom nautike, da se turistička pristojba i za njih smanji za 20 posto. 50 posto će se smanjiti turistička pristojba za sve privatne iznajmljivače – poručila je u subotu tijekom razgovora u RTL-u Danas ministrica turizma Nikolina Brnjac.

– Prve ankete smo proveli prije nekoliko mjeseci kako bi vidjeli koliko je zainteresiranih. Prije 20-ak dana počeli smo od udruženja prikupljati konkretna imena i prezimena tko se želi cijepiti. Radi se o oko 70 tisuća turističkih djelatnika. U zadnjim razgovorima koje smo imali s HZJZ-om krajem idućeg tjedna bi sve to moglo započeti – iznijela je pak na temu cijepljenja turističkih djelatnika.

Na pitanje koliko bi to moglo ukupno biti ljudi, odgovorila je oko 90 tisuća.

– 70 tisuća u prvoj fazi. Na razgovoru smo razgovarali da u onoj drugoj fazi da i privatni iznajmljivači budu uključeni u cijepljenje – rekla je.

O sufinanciranju testiranja turista, komentirala je:

– Sa stavke Ministarstva turizma i sporta izdvojili smo značajna sredstva upravo jer znamo da je su za četveročlanu obitelj to značajan iznos, iako su sada cijene antigenskih testova oko 200 kuna, a PCR testova 500 kuna. Dogovorit ćemo to u suradnji s HZJZ-om, testovi će se nabavljati putem Robnih zaliha. To su testovi koji su na listi odobrenih testova od strane EU. Izdvojili smo otprilike 20-ak milijuna kuna za početak, a onda ćemo vidjeti dalje. Tu govorimo o turistima, a svi koji dolaze će, u principu, biti zabilježeni u e-visitoru, to je potvrda koju jednostavno možete dobiti i s njom će se dolaziti na te punktove na kojima će se moći odraditi testiranja pri povratku u svoju zemlju.

Hoćemo li inzistirati na tzv. covid-putovnicama, dodala je.

– Ne. Čim je izašao prijedlog uredbe već smo tada počeli razgovarati i dogovorili se da se znaju točno jasni kriteriji ulaska u Republiku Hrvatsku, a to su – ili oni koji su preboljeli ili su cijepljeni i testiranje antigenskim ili PCR testovima. Sada se već u Vijeću razgovara, drugi krug je razgovora, detaljno se razgovara o svakom članku vezano uz prijedlog uredbe, počela je s radom i tehnička i operativna skupina koja mora naći kako će to izgledati što se tiče digitalizacije. Ona mora biti interoperabilna. Čim uredba stupi na snagu, Hrvatska će biti spremna – kazala je ministrica.

Pročitajte još

Lučka kapetanija Dubrovnik zbog 17 prekršaja na moru naplatila 48 tisuća kuna kazni

Dulist

PROMETNI ČEP NA SKRETANJU ZA BOSANKU Vratili se turisti, vratile se i gužve

Dulist

Vakula otkriva što nas čeka u ostatku ljeta, ali i tijekom jeseni

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija