Aktualno

Brnjac: ’50 posto će se smanjiti turistička pristojba za sve privatne iznajmljivače’

Brnjac: '50 posto će se smanjiti turistička pristojba za sve privatne iznajmljivače'

Turistička pristojba će se smanjiti za 50 posto i kao turistička članarina, kada govorimo o iznajmljivačima. Razgovaramo i s turističkim zajednicama, što se tiče turističke pristojbe vezano uz hotelijere, jer su nam oni poslali prijedloge, koliko će biti iznosi, odnosno koliko će se umanjiti, a u pregovorima smo i sa sektorom nautike, da se turistička pristojba i za njih smanji za 20 posto. 50 posto će se smanjiti turistička pristojba za sve privatne iznajmljivače – poručila je u subotu tijekom razgovora u RTL-u Danas ministrica turizma Nikolina Brnjac.

– Prve ankete smo proveli prije nekoliko mjeseci kako bi vidjeli koliko je zainteresiranih. Prije 20-ak dana počeli smo od udruženja prikupljati konkretna imena i prezimena tko se želi cijepiti. Radi se o oko 70 tisuća turističkih djelatnika. U zadnjim razgovorima koje smo imali s HZJZ-om krajem idućeg tjedna bi sve to moglo započeti – iznijela je pak na temu cijepljenja turističkih djelatnika.

Na pitanje koliko bi to moglo ukupno biti ljudi, odgovorila je oko 90 tisuća.

– 70 tisuća u prvoj fazi. Na razgovoru smo razgovarali da u onoj drugoj fazi da i privatni iznajmljivači budu uključeni u cijepljenje – rekla je.

O sufinanciranju testiranja turista, komentirala je:

– Sa stavke Ministarstva turizma i sporta izdvojili smo značajna sredstva upravo jer znamo da je su za četveročlanu obitelj to značajan iznos, iako su sada cijene antigenskih testova oko 200 kuna, a PCR testova 500 kuna. Dogovorit ćemo to u suradnji s HZJZ-om, testovi će se nabavljati putem Robnih zaliha. To su testovi koji su na listi odobrenih testova od strane EU. Izdvojili smo otprilike 20-ak milijuna kuna za početak, a onda ćemo vidjeti dalje. Tu govorimo o turistima, a svi koji dolaze će, u principu, biti zabilježeni u e-visitoru, to je potvrda koju jednostavno možete dobiti i s njom će se dolaziti na te punktove na kojima će se moći odraditi testiranja pri povratku u svoju zemlju.

Hoćemo li inzistirati na tzv. covid-putovnicama, dodala je.

– Ne. Čim je izašao prijedlog uredbe već smo tada počeli razgovarati i dogovorili se da se znaju točno jasni kriteriji ulaska u Republiku Hrvatsku, a to su – ili oni koji su preboljeli ili su cijepljeni i testiranje antigenskim ili PCR testovima. Sada se već u Vijeću razgovara, drugi krug je razgovora, detaljno se razgovara o svakom članku vezano uz prijedlog uredbe, počela je s radom i tehnička i operativna skupina koja mora naći kako će to izgledati što se tiče digitalizacije. Ona mora biti interoperabilna. Čim uredba stupi na snagu, Hrvatska će biti spremna – kazala je ministrica.

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist