Grad

BRIAN KELLY Korona i Trump nisu ga zaustavili. Amerikancima dijeli savjete kako doći do Dubrovnika

BRIAN KELLY Korona i Trump nisu ga zaustavili. Amerikancima dijeli savjete kako doći do Dubrovnika

Dubrovnik je u posljednjih neko­liko tjedana veliku pažnju posvetio privlačenju američkih turista u naš Grad, ističući kako je on siguran, ima tek mali broj slučajeva koronavirusa te da ih sve dočekuje otvorenih ruku. Nekoliko dana u Gradu je boravila i ekipa vodeće američke TV postaje ABC s reporterkom Maggie Rulli te je u nekoliko navrata izvještavala o sta­nju u Dubrovniku pa je tako naš grad bio ‘glavna zvijezda’ i ABC-ovog ‘prime timea’ gdje je, među ostalim, objavljen i prilog ‘Croatia Welcomes Americans’. Tako je svim Amerikancima željnih posjeta Dubrovniku unatoč generalnoj situaciji s koronavirusom u svijetu poslana jasna poruka da ih Dubrovnik spremno očekuje i jamči im provod bez bojazni od zaraze COVID-19. Za ovaj broj DuLista odlučili smo stoga poraz­govarati s Amerikancem koji bi s našim čitateljima rado podijelio svoja isku­stva iz Dubrovnika i našu pažnju privu­kao je Brian Kelly koji je u Dubrovniku boravio tri noći.

Kellyjevo iskustvo još nam je dragocjenije s obzirom da vodi internetsku stranicu ‘The Points Guy’ na kojoj Amerikancima pruža sve potrebne informacijama koje su važne za putovanje ne samo u Hrvatsku nego i sve zemlje svijeta. A, rodom je i iz Phi­ladelphije, upravo onog grada s kojim je Dubrovnik nakon 28 godina u lipnju 2019. uspostavio direktni let, a koji je, nažalost, zbog koronavirusa ukinut te se, prema aktualnim najavama, neće ni vratiti. Ima li stoga boljeg sugovornika, a pogotovo jer je potpuno oduševljen nedavnim posjetom Dubrovniku, ali i ostatku Hrvatske.

Dubrovnik posjetio i 2013.

Dubrovnik je, odnosno Hrvatsku, oda­brao kao svoju destinaciju jer je jedna od rijetkih u koju Amerikanci mogu putovati u trenutnoj situaciji. A, on nakon lockdowna nije dvojio ni tre­nutka te se želio vratiti putovanjima.

— Mislim da je ovo što Hrvatska radi što se tiče testiranja i traženja važećeg negativnog COVID testa unutar 48 sati vrlo odgovorno i nadam se, održivo. Uspio sam se testirati netom prije nego sam stigao u Hrvatsku i laknulo mi je jer sam znao da me neće vratiti s gra­nice što se znalo događati u nekim dru­gim zemljama. Putovati toliko dugo i onda biti vraćen s granice, da ti se ne dopusti ući u zemlju, zaista nije lijepo – govori nam Brian.

Ovo mu nije prvi put da je posjetio Dubrovnik. Na njegovoj ruti našao se već 2013., ali, ističe nam, tada je u Gradu bila tolika turistička gužva da nije mogao steći pravi dojam. Ipak, naš ga je Grad privukao te se u njega odlu­čio ponovno vratiti.

— Ovaj ga je put toliko bilo lijepo posjetiti. Znam da je sadašnja situa­cija loša za turizam, ali turistima poput mene stvarno pruža jedinstvenu pri­liku upoznati grad bez ikakvog stresa, gužve i u potpunoj slobodi. Skoro pa da ga imaš samo za sebe. Nakon Dubrov­nika krenuo sam i na Hvar gdje sam proveo četiri dana, a s prijateljima sam odlučio dalje putovati po hrvat­skoj obali za što ćemo iznajmiti brod – priča Kelly koji je u Hrvatskoj već dva tjedna i zbog toga je, naglašava ‘jako uzbuđen’.

— Toliko me toga kod Dubrovnika impresioniralo. Grad je tako lijep. Odsjeo sam u Hotelu Excelsior, more je nadomak ruke, prekrasno i odlično za kupanje, plivanje i opuštanje. Dok sam u Americi bio u lockdownu, nedo­stajao mi je ovaj europski stil življenja, to da se jednostavno možeš opustiti na plaži, ali i istražiti sve što poželiš – govori nam Brian Kelly.

Proširit ću vijest o Hrvatskoj

Ekipu ABC-a nije ipak uspio sresti u Dubrovniku, ali ističe kako je takva vrsta promocije jako dobra te da mu se njegovi pratitelji Amerikanci na druš­tvenim mrežama i na njegovoj stranici stalno javljaju i žele posjetiti Hrvatsku.

— Ja sam oduševljen svojim borav­kom ovdje i nadam se da ću moći pro­širiti vijest da je Hrvatska sigurna i prelijepa zemlja. Preporučio bih je definitivno ostalim Amerikancima jer mogu ovdje upoznati nevjerojatnu kul­turu, Hrvati su tako ljubazni, a hrana je preukusna. Takve informacije mogu ponuditi i na svojoj stranici ‘The Points Guy’. Pokrenuo sam je prije 10 godina i trenutno imam 10 milijuna čitatelja i pratitelja mjesečno, ponajviše u Ame­rici, a pokrenuli smo i ‘The Points Guy UK’. Jedan od naših blogera iz Velike Britanije također je nedavno bio u Hrvatskoj i napisao je blog posve­ćen vašoj zemlji. Naš je cilj pomoći Amerikancima putovati – rekao nam je Brian Kelly te je naglasio kako bi Amerikancima bilo znatno lakše doći do Hrvatske, a posebno Dubrovnika kada bi se ponovno uspostavila linija Dubrovnik-Philadelphia.

— Rođen sam u Philadelphiji i sje­ćam se tog leta prema Dubrovniku koji je bio odličan jer sam inače morao letjeti u London, tamo čekati šest sati pa presjedati. Kad bih sti­gao u Dubrovnik bio bih toliko iscr­pljen i taj dan ne bi mogao iskoristiti da ga razgledam. Stvarno se nadam da će American Airlines vratiti taj let
Dubrovnik-Philadelphija kad se sve ponovno pokrene. To bi bilo puno jednostavnije za Amerikance – govori Kelly.

Osjećam se kao Hrvat

Naglašava da je kao Amerikanac bio pomalo zabrinut hoće li ga Hrvati htjeti prihvatiti s obzirom na situaciju s koronavirusom u njegovoj zemlji, ali ubrzo je svaka briga prošla.

— Dočekan sam raširenih ruku, imao sam i fenomenalnog lokalnog vodiča Igora koji nas je proveo. Ne mogu dovoljno nahvaliti koliko sam lijepo primljen u ovoj zemlji. Zbog toga se osjećam kao Hrvat dok sam ovdje. Hvala svim prijateljski nastrojenim lju­dima i hvala vam što ste otvorili gra­nice svoje zemlje svima nama. Nadam se da će i državljani ostalih zemalja također doprinijeti tome da se turi­stičke brojke ponovno pokrenu i pora­stu – zaključio je za DuList Amerikanac Brian Kelly.

Brian je na svome Instagramu obja­vio niz videa sa svog putovanja po Dubrovniku i Hrvatskoj, a Amerikanci su ga najčešće pitali kako to da je uspio ući u Hrvatsku, zar im nije zabranjen ulazak, ali i kako se prolazi s testom na koronavirus. Brian im je spremno odgovorio kako su Amerikanci dobro­došli u Hrvatsku, kako nije imao nika­kvih problema prilikom ulaska, da je samo pokazao negativan test i putov­nicu te da je sve prošlo u redu.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 19. kolovoza 2020.

Foto: Instagram/Brian Kelly

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist