Aktualno

BRAVO! Dubrovački inovatori zlatni na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA

BRAVO! Dubrovački inovatori zlatni na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA

Na 20. izdanju međunarodne izložbe inovacija ARCA – Udruga inovatora Dubrovačko-neretvanske županije, izložila je dvije inovacije proizašle iz laboratorija UR Instituta: „Yellow K2“ nesteroidni protuupalni lijek (NSAID) nove generacije (u pretkliničkoj in vitro fazi) u autorstvu Gjina Šutića, te „Yellow C1“ eksperimentalni terapeutik za MDS sindrom (u ranoj in silico razvojnoj fazi) u koautorstvu Marina Matijaša i Gjina Šutića. Nesteroidni protuupalni lijek, „Yellow K2“ osvojio je zlatnu medalju od strane stručnog žirija, kao jedna od vrhunskih hrvatskih inovacija.

„Yellow K2“ molekula – nesteroidni protuupalni lijek nove generacije u razvoju, autorsko je djelo Gjina Šutića nastalo 2021. u sklopu istraživačkog projekta u domeni Medicinske kemije pri Faculty of Science, Technology, Engineering & Mathematics OU (UK). Istraživanje i razvoj (in silico te in vitro) odrađeno je u laboratorijima UR Instituta uz podršku Udruge Inovatora DNŽ u domeni komercijalizacije inovacije. Dizajniran je in silico (na računalu korištenjem najsuvremenijih metodologija kemoinformatike, računalne kemije i biokemije te VR simulacija u istraživanju molekularnih interakcija) u laboratorijima UR Instituta (u Dubrovniku i Zagrebu), po čemu je sintetiziran te doveden u pretkliničku fazu in vitro testiranja na humanim stanicama u UR Institutu. Paralelno lijek je u fazi patentiranja za daljnji razvoj u komercijalni proizvod i objavi vezanog znanstvenog rada.

„Yellow C1“ molekula eksperimentalni terapeutik za MDS sindrom u razvoju inovacija je nastala u koautorstvu Marina Matijaša i Gjina Šutića kroz istraživanja obavljena u UR Institutu kroz aktivnost Klub mladih znanstvenika – projekt Du STEM sufinanciran iz ESF fondova. „Yellow C1“ molekula je u ranoj in silico razvojnoj fazi optimizacije molekularne strukture za komercijalnu sintezu. Navedena aktivnost istraživanja i razvoja inovacija pri Du STEM projektu autorski je koncept i intelektualno vlasništvo UR Instituta.

Uz navedeno, predstavljači: Gjino Šutić, Petra Bašić, Marino Matijaš i Filip Grgurević iz Udruge inovatora DNŽ i UR Instituta osvojili su nagradu za najbolje izlagače.

Bitno je istaknuti da je veliku pažnju privukla i sama metodologija razvoja inovacija proizašla iz djelovanja UR Instituta i Udruge inovatora DNŽ – suradnja s civilnim, akademskim i tehnološkim sektorom, kao primjer dobre prakse inovacijskog ekosustava za razvoj inovacija i translaciju znanosti. UR Institut otkupio je rashodovani kemijski laboratorij prilikom likvidacije tvornice TUP d.d., pripojio ga biotehnološkoj infrastrukturi UR Instituta te je korišten za razvoj inovacija Yellow K2 i Yellow C1 sa željom očuvanja znanstveno-tehnološke industrije Grada Dubrovnika.

Riječima prof.dr.sc. Miljenka Šiprage predsjednika Hrvatske zajednice inovatora: „Inovacije su ključ razvoja gospodarstva i društva. Inovacije, znanost i visoko obrazovanje su razvojni prioriteti koji jedini Hrvatskoj mogu donijeti dugoročni ekonomski napredak i društvenu stabilnost. Ključni razvojni ciljevi u desetljeću pred nama mogu se ostvariti samo kroz kontinuirano ulaganje u ljudske potencijale i inovacije.“
Kroz djelovanje Udruge inovatora DNŽ stavili smo Dubrovačko-neretvansku županiju i Grad Dubrovnik na mapu suvremenih inovativnih industrija u kojoj leži budućnost, čemu žele nastaviti doprinositi. Inspirirani, nastavljaju s inkubacijom razvoja novih inovativnih industrija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i gradnje održivog suvremenog gospodarstva izvoznih proizvoda.
___________________________________________________________________________
ARCA 2022 – 20. međunarodna izložba inovacija (održana 13.-15. listopada 2022.) krovni je sajam inovacija i inovativnih industrija u organizaciji Hrvatske zajednice inovatora. Uz pokroviteljstvo: Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH, Ministarstva poljoprivrede RH te Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo. Supokrovitelji događanja su: Hrvatska gospodarska komora i HAMAG Bicro. Generalni sponzor događanja je najinovativnije hrvatsko poduzeće – Tehnix. Suorganizatori: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatska zajednica tehničke kulture, International federation of inventors’ associations, Sveučilište u Zagrebu. Sponzori: HS Produkt i Končar.

UR Institut neprofitni je građanski institut za primijenjena znanstvena istraživanja, razvoj vezane STEAM kulture i edukaciju. Fokus djelovanja stavljen je na eksperimentalnu biotehnologiju i elektroniku, kibernetiku, ekološko inženjerstvo i suvremene eksperimentalne tehnologije. Od 2013. djeluje međunarodno s centralnim inovacijskim laboratorijima u Zagrebu, te podružnicom u Dubrovniku koja obuhvaća laboratorije za eksperimentalnu biotehnologiju i mehatroniku u kompleksu Centra za mlade Dubrovnik. Iz laboratorija UR Instituta proizašao je iznimno veliki broj projekata prepoznatih diljem svijeta te mladih korisnika potaknutih na inovatorstvo.

Od dostignuća bitno je istaknuti projekt aqua_forensic razvijen u institutu koji je 2020. godine nominiran za prestižnu nagradu Europske komisije S+T+ARTS za uspješnu integraciju znanosti, tehnologije i umjetnosti i doprinosu društvenim i ekonomskim inovacijama. Projekt je do sada izlagan pred međunarodnom publikom od preko 700.000 građana. U tekućoj godini organizacija producira 5 EU te 11 lokalnih projekata od čega veliki udio uključuje aktivnosti inkubacije inovatorstva mladih poput Kluba mladih znanstvenika u kojem su vrata instituta mladima uvijek otvorena.

Udruga inovatora Dubrovačko-neretvanske županije djeluje u Dubrovniku od 2002. godine inkubirajući i promovirajući lokalno inovatorstvo. 2020. godine restrukturirana je; novim infrastrukturom, kontinuiranim programom promocije inovatorstva „STEAM Power“ te pokretanjem Kluba mladih inovatora koji djeluje u suradnji s UR Institutom pri Centru za mlade Dubrovnik.

U tekućoj godini udruga producira 5 lokalnih projekta, te surađuje u 2 međunarodna europska. Pod okriljem STEAM power cjelogodišnjeg programa, udruga stoji na raspolaganju za besplatnu konzultativnu pomoć svim inovatorima iz Dubrovačko-neretvanske županije za razvoj inovacija. (Zainteresirani inovatori mogu nas pronaći na: Facebooku, Instagramu i LinkedIn-u)
___________________________________________________________________________

Izlaganje je ostvareno u sklopu programa “STEAM power 2022 (promocija inovativnog stvaralaštva u STEAM-u)” vlastitim sredstvima. Navedeni cjelogodišnji program sufinanciran je 8.7% od strane Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije te 91.3 % vlastitim sredstvima.
Inovacija “Yellow K2” autorsko je djelo Gjina Šutića, razvijano uz nadzor Faculty of Science, Technology, Engineering & Mathematics (OU, UK) u laboratorijima UR Instituta.

Inovacija “Yellow C1” autorsko je djelo Marina Matijaša i Gjina Šutića, razvijena u laboratorijima UR Instituta uz suradnju s Udrugom inovatora DNŽ, te pod okriljem #DuSTEM projekta – aktivnost: Klub mladih znanstvenika (sufinanciranog iz ESF fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske).

Više informacija o samom Du STEM projektu možete pronaći na mrežnim stranicama UR Instituta i Zajednica Tehničke Kulture Dubrovnik. Ukupna vrijednost cjelokupnog Du STEM projekta je 2.660.083,07 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 2.261.070,61 HRK. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist