Kultura

Branko Caratan održao predavanje o Švedskoj

Branko Caratan održao predavanje o Švedskoj

Jučer je u Sveučilišnom kampusu u sklopu programa festivala Treće uho predavanje o Švedskoj kao idealu socijalne države održao politolog i bivši veleposlanik u Švedskoj Branko Caratan.

Okupljenima je na zanimljivim primjerima objasnio čemu se Švedska razlikuje od Hrvatske, kakvo im je mišljenje o Europskoj uniji, što je to politika aktivnog tržišta te kako unatoč velikom broju zaposlenih u javnom sektoru i dalje sve dobro funkcionira.

Caratan je naglasio da je obrazovanje Šveđanima jako bitno, čemu je i sigurno doprinijela činjenica kako je školovanje u Švedskoj potpuno besplatno.

U Švedskoj je razvijen veliki javni sektor, kao i izuzetno visoke stope poreza. Visoki porezi omogućavaju znatno veći utjecaj države na potrošnju u domaćinstvima  nego što je to u drugim razvijenim zemljama. Švedska je zemlja mira i blagostanja, ta država uopće nije sudjelovala u ratovima posljednjih 200 godina.

Elitizam nije politički korektan u Švedskoj, poduzetnici radije dolaze na posao na biciklima nego u upadljivim sportskim automobilima.
U Švedskoj se vodi posebna briga o djeci tako sva djeca imaju mjesto u vrtiću, nastava i sve knjige u školi su besplatne i za svako dijete je osiguran dječiji doplatak.

Država radi na politici aktivnog tržišta, kreaira radnja mjesta, educira nezaposlene te potiče mobilnost pa Šveđanima nije problem odseliti se u drugi grad zbog posla. Nakon održanog predavanja Caratan je imao dosta posla u odgovaranju na postavljena mu pitanja o Švedskoj.

Pročitajte još

[FOTO] ZASLUŽENA CEREMONIJA Predstavljena knjiga o herojima bez puške – hrabrim ljudima iz Crvenog križa

Nora Di Leo

[FOTO] SUPETART – ‘HOMAGE TO DUBROVNIK’ Romana Milutin Fabris: Nema usporavanja u mojim godinama

Dulist

RADOVI MALENIH KREATIVACA Motivi najvećeg hrvatskog komediografa u Domu Marina Držića

Dulist