Grad

BRANITELJI UJEDINJENI “Žele nas uništiti, ali ostajemo ustrajni!”

BRANITELJI UJEDINJENI "Žele nas uništiti, ali ostajemo ustrajni!"

Javna tribina o prosvjedima hrvatskih branitelja pred Ministarstvom branitelja održana je u petak navečer u kongresnoj dvorani Hotela Petka.

Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba Ante Deur istaknuo je kako su branitelji danas prinuđeni pričati o onom što je odavno trebalo biti ukorijenjeno u temeljima hrvatske države.

– Vlast ne prepoznaje Domovinski rat, a znaju vrijeđati hrvatske branitelje i Domovinski rat. Mi poštujemo institucije, ali i te institucije predstavljaju ljudi. Mi danas nemamo političare koji će javno reći kako i što se događalo u Domovinskom ratu – istaknuo je Deur.

Predsjednik Udruge specijalne policije Domovinskog rata Josip Klemm zapitao se jesu li dubrovački heroji upisani u Registru hrvatskih branitelja.

– Živimo u vremenu kad je sve iskrivljeno. Tko voli domovinu više od hrvatskih branitelja? Sjetite se sebe 1991. godine, kad ste se oprostili od svojih bližnjih i krenuli braniti svoju zemlju. Mnogi bi nam htjeli to oduzeti. Hrvatski branitelji ponosni su na svaki cruiser koji uplovi u dubrovačku luku, na muzej na Srđu, na spomenik hrvatskim braniteljima na Srđu. Mladi možda danas imaju drukčije vrijednosti, ali moraju znati svoju povijest – rekao je Klemm.

Predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I skupine Đuro Glogoški objasnio je zašto hrvatski branitelji već 54 dana prosvjeduju na Savskoj 66.

– Smeta nas odnos institucija prema braniteljima, članovima njihovih obitelji i Domovinskom ratu. Naši problemi počeli su 2001. godine s novim zakonom o pravima hrvatskih branitelja, kada su ukinuta brojna prava. Unatrag tri godine to je posebno uzelo maha, zato sada prosvjedujemo u Savskoj – kazao je Glogoški.

Dodao je kako su hrvatski branitelji vrlo perfidno gurnuti na marginu društva s jednim ciljem – da ih se uništi.
– Milanović traži još jedan mandat za potpuno uništenje branitelja. Naša prava prenesena su na druga ministarstva, od obrazovanja, stambenog zbrinjavanja, mirovina ili socijalne skrbi – rekao je Glogoški.

– Djeca u Vukovaru uče o suživotu, ali ne i o ratu. Više se o ratu ne govori, i o tome tko je bio agresor. Jedini je cilj izgubiti vrijednost Domovinskog rata. Moramo to spriječiti i zato prosvjedujemo, zato tražimo smjenu ministra Matića te njegove zamjenice Nađ i pomoćnika Glavaševića – dodao je Glogoški.

Predsjednik HVIDR-e Dubrovačko-neretvanske županije Vitomir Bajac na kraju je istaknuo kako je hrvatske branitelje proteklih godina politika razjedinila, a sadašnja sve ujedinila.
– Izgleda da smo nakon svega progledali i trebamo ostati ovako jedinstveni – zaključio je Bajac.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist