Županija

BOŽO LASIĆ: Prevlaka je nedvojbeno naša, očekujem oštru reakciju našeg Ministarstva

BOŽO LASIĆ: Prevlaka je nedvojbeno naša, očekujem oštru reakciju našeg Ministarstva

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić reagirao je u srijedu na novi slučaj crnogorskog posezanja za teritorijem RH, polutokom Prevlaka.

-Kao općinski načelnik Općine Konavle na čijem području se nalazi Rt Oštro ili kolokvijalno nazivan poluotok Prevlaka, ne mogu a da ne reagiram na priopćenje crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića. Prije svega ne mogu se oteti dojmu da je crnogorska strana ovo pitanje ponovno aktualizirala zbog određenih unutarnjih potreba i u konteksu pregovora sa EU-om, najavljujući osnivanje vlastitog povjerenstva iako već postoji formalno međudržavno povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Hrvatske i Crne Gore.

No bilo je za očekivati da će promjenom vlasti u Crnoj Gori i pitanje razgraničenja s Hrvatskom, odnosno pitanje poluotoka Prevlake, doći na dnevni red, jer tako se novoformirana vlast pokušava prikazati kao nacionalna, iako vrlo dobro znamo tko sve stoji iza izbora nove vlasti u Crnoj Gori – naodi Lasić te dodaje kako nikako ne može prihvatiti tezu kako granica na kopnu nije regulirana, kada znamo da je ona riješena protokolom iz 2002. koji su potpisale obje države.

-Moguće je da se radi o zauzimanju što boljih pozicija kako bi se što više ostvarilo prilikom rješavanju razgraničenja na moru. No kao što znamo o tome neće odlučivati politika već struka i stoga ne vidim potrebu da se ovako nepotrebno dižu tenzije između dvije države koje su u posljednjih nekoliko godina ostvarivale dobru bilateralnu suradnju, usprkos neriješenim pitanjima, poput isplate naknade logorašima iz Morinja i Kumbora, za vrijeme Domovinskog rata. Samo ću još jednom naglasiti kako je Rt Oštro, nedvojbeno u sastavu Republike Hrvatske, još od vremena Dubrovačke Republike i očekujem i tražim od Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske da upute oštru notu Crnogorskoj vladi u svezi njihovog ponovnog posezanja za teritorijem Republike Hrvatske – zaključuje konavoski načelnik.

 

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist