Županija

BOŽO LASIĆ Poskupljenje vrtića u Konavlima neće biti drastično, a neke ćemo korisnike osloboditi plaćanja

BOŽO LASIĆ Poskupljenje vrtića u Konavlima neće biti drastično, a neke ćemo korisnike osloboditi plaćanja

Konavoski načelnik Božo Lasić osvrnuo se na svome Facebook profilu na raspravu koja se razvila na društvenim mrežama, a vezano za najavljeno poskupljenje vrtića u Konavlima, o kojem je DuList prvi pisao. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

-Dužnost koju obavljam od mene zahtijeva odgovornost i u takvom sam kontekstu pozvan donositi odluke koje ponekad nisu popularne i razumljivo nailaze na protivljenje dijela javnosti. S obzirom na diskusiju među Konavljanima i na društvenim mrežama osjećam se pozvan obratiti Vam se. U ovom slučaju riječ je o Odluci koju ću predložiti Općinskom vijeću, a koja će ukoliko bude usvojena, u konačnici značiti korekciju cijena vrtića. Nikad se nisam skrivao ni iza čega pa neću ni sada te mogu samo reći kako povećanje neće biti drastično, dok će pojedinim korisnicima biti besplatno sukladno njihovom socijalnom statusu npr. djeci samohranih roditelja, djeci s teškoćama u razvoju, djeci korisnika socijalnog minimuma itd. Napominjem kako Općina godišnje za potrebe vrtića izdvaja 12.000.000 kuna (dvanaest milijuna kuna), jer u ekonomskoj cijeni vrtića sudjeluje s oko70 posto.

Čvrsto stojim pri stavu da nije mudro donositi populističke odluke koje kratkoročno izazivaju odobravanje, a dugoročno štete zajednici. Povećanje cijene vrtića nije popularna mjera, a i to povećanje nedostatno je da pokrije troškove između ekonomske cijene i cijene koju plaćaju roditelji. No, jednostavno moramo napraviti ono što možemo i uštedjeti gdje možemo.

O razlozima ovakve odluke mogu nažalost nadugo i naširoko, no umjesto da vam govorim o brojnim projektima koje provodimo, komunalnom i drugim standardima koje smo postigli i održavamo usprkos krizi, reći ću samo da nam je izvorni prihod u posljednje tri godine pao skoro 45 posto. Dakle 2018. bio je 60 milijuna kuna, prošle godine 34 milijuna. Općina mora opstati i sukladno tome smo odmah kada je krenulo zatvaranje gospodarstva zbog koronavirusa prvo u Općini smanjili plaće za 30 posto i do danas ih nismo vratili. Plaće su smanjene i odgojiteljicama u vrtićima, ali i drugim djelatnicima i djelatnicama naših ustanova i tvrtki. To me neopisivo rastužuje, ali tako mora biti. Zasad. Stojim pred vama uvjeren da donosim pravu odluku. Mrzim što sam ja taj koji je mora predložiti, ali niste me birali da vam povlađujem nego da radim najbolje što znam za Konavle. To ću i napraviti, a kada okolnosti i gospodarstvo dopuste, nitko sretniji od mene da se stvari na koje smo naviknuli, vrate na staro. Do tada, postoje potezi koje moram, a koje ne želim povući. Ovo je jedan od njih – napisao je Lasić.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist