Božić je tradicionalno vrijeme dobre i fine ‘papice’, a ove godine učinite ga nešto drukčijim, ljepšim i slađim. DuList je odlučio maknuti se od tradicionalnih božićnih kolača i slastica te donijeti čak šest recepata koji će vam ove blagdane svakako učiniti ‘najslađima’. Recepti dolaze direktno iz kuhinje naše sugrađanke Marije Curić te zasigurno mogu pronaći mjesto na svačijem stolu.
ANZAC (AUSTRALIAN NEW ZELAND ARMY COOKIE)
Sastojci :
120 g Pšeničnog oštrog brašna
50 g Kokosovog brašna
½ vrećice Praška za pecivo
80 g zobenih pahuljica
150 g šećera
120 g maslaca
2 žlice javorova sirupa ili meda
3 žlice kipuće vode
Priprema:
1. Pomiješajte brašno, kokosovo brašno, prašak za pecivo, zobene pahuljice i šećer.
2. Na laganom plamenu otopite maslac, ulijte javorov sirup, dodajte 3 žlice kipuće vode i promiješajte.
3. Maslac dodajte brašnu i dobro promiješajte tako da se svi sastojci povežu.
4. Mokrim rukama oblikujte kuglice veličine oraha pa ih rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje.
5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C oko 15 minuta. Uklonite ih s pleha dok su još vrući.
PLOŠKE OD NARANČE
Sastojci:
Biskvit:
6 bjelanjaka
180 g šećera
220 g mljevenih oraha
50 g sjeckanih oraha
1 žlica krušnih mrvica (prezle)
Krema:
6 žumanjaka
150 g šećera u prahu
3 žlice brašna
Izgratana korica 1 naranče
60 ml soka od naranče
150 g maslaca (omekšalog)
Priprema:
1. Biskvit:Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva.Bjelance istući u tvrdi snijeg, dodati šećer i opet istući. Lagano dodati ostale sastojke i izliti u pleh (32*36 cm) namazan i prekriven papirom za pečenje. Peći oko 20 do 30 minuta, najbolje provjeriti s čačkalicom.
2. Krema:U posudi istući žumanjke i šećer, dodati brašno, sok i koru od naranče. Staviti kuhati miješajući dok se ne zgusne. Kremu ohladiti i umiješati omekšali maslac.
3. Na pladanj staviti jedni koru, namazati kremu, poklopiti drugom korom i premazati vrh preostalom kremom. Po vrhu posipati mljevenim orasima. Kolač ohladiti preko noći i izrezati na male ploške.
BOŽIĆNI KRINKLSI
Sastojci (za 40-tak kolačića):
225 g kvalitetne tamne čokolade (s najmanje 78 % kakaa)
60 g maslaca
100 g šećera
2 veća jaja
225 g brašna
1 ekstrakt vanilije
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
1 žličica cimeta (po želji)
šećer u prahu
Priprema:
1. Čokoladu grubo natrgajte na kockice pa je zajedno sa maslacem stavite u zdjelu iznad lonca u kojem lagano ključa voda pa na pari stalno miješajući otopite sastojke. Otopljenu čokoladu maknite s vatre i prohladite.
2. Jaja izmiksajte sa šećerom na jačoj brzini, dok smjesa ne bude svijetla i gusta, dodajte ekstrakt vanilije i u nekoliko navrata umiješajte smjesu prohlađene otopljene čokolade.
3. U zasebnoj posudi izmješajte suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo, sol i po želji cimet. Umiješajte ih u smjesu od jaja i čokolade, prekrijte, a zatim pospremite u hladnjak na najmanje 3–4 sata. Po potrebi smjesa može ostati na hladnom i tijekom noći. Tijesto treba biti dovoljno rashlađeno i čvrsto kako bi se lijepo oblikovalo.
4. Pećnicu zagrijte na 170 °C. Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje. Tijesto izvadite iz hladnjaka i rukama oblikujte loptice veličine nešto manje od veličine oraha te ih uvaljajte u šećer u prahu tako da su kolačići potpuno prekriveni. Uvaljane kolačiće stavite na pripremljen lim za pečenje. Pecite točno 10–12 minuta dok se ne stvori površinska korica, a unutrašnjost kolača još uvijek ostane meka. Pazite kako kolačiće ne biste prepekli jer će u tom slučaju ostati jako suhi i tvrdi. Pečene kolačiće izvadite na rešetku za kolače dok se ne ohlade.
ORAH ROLICE
Sastojci:
1 kg glatkog brašna
50 dg margarina
4 dl kiselog vrhnja
prstohvat soli
Tijesto:
1 kg glatkog brašna
50 dg margarina
4 dl kiselog vrhnja
prstohvat soli
Nadjev:
25 dg mljevenih oraha
20 dg šećera
10 dag grožđica
2 žlice ruma
1 žlica meda
1 limun – ribana korica
Pola žličice cimeta
2 dl vrelog mlijeka
2 žlice (razom) prezla
Priprema:
1. Tijesto: Omekšali margarin miješati s brašnom i soli tako da se margarin smrvi do kraja pa tek tada dodati jedno vrhnje, miješati (može i mikserom) i usput uzimati što više brašna kako bi se dobila kompaktna smjesa, zatim dodati drugo kiselo vrhnje i to u dio koji je ostao brašnast. Mijesiti ili miksati nastavkom za tijesto dok ne postane kompaktno. Ostaviti ga u hladnjaku dva sata ili bolje preko noći.
2. Nadjev: Izmiješati orahe, šećer, cimet, grožđice, med i ribanu koricu limuna te preliti sve zajedno vrelim mlijekom. Dobro izmiješati pa dodati 2 razom punjene žlice prezla.
3. Izrada: Kad se izvadi iz hladnjaka, ovu količinu podijeliti na dva dijela. Uzeti prvi dio i tanko razvaljati u pravokutnik veličine 60×60 cm. Zatim paralelno na suprotne duže strane stavljati nadjev dva centimetra unutar ruba, preklopiti jednom i tanko namazati razmućenim žumanjkom pa preklopiti još jednom i odrezati te malo pomaknuti ili prebaciti sve na jednu stranu. Postupak nastaviti sve dok se ne potroši tijesto. Isto ponoviti i sa drugom polovicom tijesta.
4. Dobivene rolice staviti jednu do druge i rezati keksiće duljine 4 cm
5. Peći 180 °C 20 minuta.
6. Još tople uvaljati u šećer u prahu.
MALE PRHKE ORAHNJAČICE
Sastojci:
Za prhko tijesto:
2 žumanjka
60 g šećera
1 vrećica Vanilin šećer
200 g maslaca
1 limun
180 g kiselog vrhnja
450 g Pšeničnog oštrog brašna
1 vrećica Praška za pecivo
Za nadjev:
300 g mljevenih oraha
250 g šećera
1 Vanilin šećer
100 ml mlijeka
2 žlice ruma
2 bjelanjka
Za premaz:
20 g maslaca
Priprema:
Za prhko tijesto:
1. Žumanjke pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i dobro pjenasto izmiješajte električnom miješalicom.
2. Dodajte maslac narezan na kockice i dobro promiješajte. Zatim dodajte naribanu limunovu koricu, kiselo vrhnje i još kratko izmiješajte.
3. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, umiješajte u smjesu i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite ga na hladnom mjestu da odstoji oko 30 minuta.
4. Tijesto podijelite na tri jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na veličinu 35×30 cm, premažite trećinom nadjeva i savijte u roladu dužine 35 cm.
5. Rolade položite u lim za pečenje na papir za pečenje i premažite ih otopljenim maslacem. Pecite na temperaturi 200 °C, otprilike 25 minuta.
Za nadjev:
1. U posudi pomiješajte mljevene orahe, šećer i vanilin šećer. Smjesu prelijte kipućim mlijekom, dodajte rum te dobro promiješajte i pustite da se malo ohladi.
2. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i lagano umiješajte u nadjev.
Gotove orahnjače posipajte šećerom u prahu, a kad se malo ohlade narežite ih i poslužite.
Kolač je vrlo izdašan, jer ga ima puno za narezati, a zamotan u foliju može stajati duže vrijeme. Također je pogodan i za zamrzavanje.
ŠARENE KIFLICE
Sastojci:
Tijesto:
1 kg brašna
250 ml mlijeka
2 jušne žlice šećera
1 ravna žlica kvasca (ili jedna vrećica)
250 ml ulja
3 jaja
150g kokosa
Sirup:
500g šećera
1/2 l vode
2 vanilin šećera
Priprema:
Stavite 250 ml mlijeka, 2 žlice šećera i kvasac da se nadigne.
1. 3 cijela jaja izmutite mikserom, pa dodajte polako 250 ml ulja i još malo mutite. U to dodajte nadignuti kvasac.
2. Tu masu podijelite na 2 dijela (u 2 posude). U jednu dodajte 150g kokosa, pa zamijesite brašnom srednje tvrdoće.
3. U drugu dodajte 4 žlice kakao i zamjesite srednje tvrdoće.
4. Bijelo tijesto podijelite na 4 loptice. To uradite i sa smeđim tijestom.
5. Loptice razvaljajte na okrugle korice. Bijelu stavite na smeđu i isjecite na 12 dijelova. Može se puniti, a i ne mora. Pecite na 180 stupnjeva 20 min. Za to vrijeme skuhajte sirup od 500g šećera, 1/2 l vode i vanilin šećera, 3–4 minute, obratite pažnju kako ne bi bio previše rijedak, a ni gust sirup. Kad se sirup ohladi, provlačite kiflice kroz njega i postupak ponovite još jednom, kako bi bolje upile sirup. Ostavite ih u ostatku soka.