Kultura

[FOTOGALERIJA] ‘Neutralna plovnost’ i bogat umjetnički opus Mara Mitrovića

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u četvrtak, 27. listopada otvorena je velika retrospektivna izložba dubrovačkog umjetnika Mara Mitrovića koji je pod zajedničkim nazivom ‘Neutralna plovnost’ predstavio 137 djela nastalih tijekom pedeset godina. Izložbu su uz Mitrovića otvorili kustosica i autorica izložbe, Jelena Tamindžija Donnart, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina te pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović.

– Retrospektivna izložba Neutralna plovnost okuplja gotovo sve faze Marovog bogatog stvaralaštva i zaista nevjerojatno djelovanje. Izložba se sastoji većim dijelom od djela privatne kolekcije, a izložbu prati bogat jezični katalog, istaknuo je na samom početku ravnatelj Smokvina, a potom je riječ ustupio glavnom umjetniku.

– Jedino to što sam vidio kad sam sad gledao sve slike jest koliko naše pamćenje igra igre s nama. Neke slike sad vidim potpuno drukčije nego što sam ih imao u pamćenju. Ovo gdje smo sad to je jedan dio mog života, cijela uniforma je autobiografska. Negdje je to doslovno, a negdje je to metafora – otkrio je Mitrović. Kustosica i autorica izložbe, Jelena Tamindžija Donnart istaknula je kako je sama ideja izložbe krenula tijekom koronavirusa tako da je, kako je istaknula, pandemija ‘glavni krivac’ za ovu izložbu.

-Mi smo se tijekom pandemije posvetili istraživačkom radu, posebice fundusu Umjetničke galerije Dubrovnik i tu sam primijetila da opus Mara Mitrovića nije sveobuhvatno proučavan. Nakon proučavanja same dokumentacije, novinskih članaka i izložbi krenuli smo u terenski rad gdje smo obišli pedeset stanova, garaža, kuća i vikendica diljem naše županije i otkrili pravo malo blago. Kao što je spomenuto većina radova je iz privatne kolekcije te bih se zahvalila svim kolekcionarima na njihovom entuzijazmu za prihvaćanjem ovog projekta, istaknula je Tamindžija Donnart te dodala:

-Možemo vidjeti kako u Dubrovniku itekako postoji svijest za umjetnost. Ova izložba, neki su komentirali da se radi o grupnoj izložbi, a ne izložbi samog autora, to je zato što je opus Mara Mitrovića i on kao vrlo osebujna osoba dosta eklektičan. Tu možemo naći više stilova od ekstraktnog ekspresionizma do geometrijske apstrakcije, nadrealizma, metafizičkog slikarstva, sve što možete zamisliti Maro Mitrović se bacio u te vode. Hrabro je zakoračio i stvorio opus koji ga izdvaja na dubrovačkoj umjetničkoj sceni, zaključila je Tamindžija Donnart. Okupljene je u ime gradonačenika Grada Dubrovnika Mata Frankovića pozdravila pročelnica UO za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović:

-Iako bi gospodin Mitrović rekao da je umjetnost nešto što se može definirati samo u prošlosti jer se stalno mijenja, ova retrospektiva obuhvaća veliki povijesni opus. Ovo je vrlo značajna izložba, donosi nam pregled svih opusa gospara Mitrovića i daje priliku vidjeti djela koja nikad nisu bila dostupna javnosti. Zato zaista zahvaljujem gosparu Mitroviću, kustosici Tamindžiji Donnart i Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Protekle dvije godine nisu bile niti malo jednostavne, no s ponosnom možemo reći da se nedostatak financijskih sredstava nikako nije odrazio na njihov rad, stvaralaštvo i uspjeh i na tome im čestitam, istaknula je pročelnica Antić Brautović.

Izložbu možete pogledati u prostorijama Umjetničke galerije Dubrovnik do 9. prosinca.

Autor fotografija: Miho Skvrce

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović