Aktualno

Bleiburg bez pokroviteljstva Sabora

Bleiburg bez pokroviteljstva Sabora

Predsjedništvo Hrvatskog sabora odlučilo je da će još ove godine biti financijski, ali ne i politički pokrovitelj komemoracije na Bleiburškom polju.

Poručuju da je u proračunu za ovu godinu već osigurano 500.000 kuna za to pa ne mogu od toga odustati, donosi hrt.hr.

Nastojat ćemo raspravom u rujnu doći do toga da vidimo koje bi bilo mjesto u Hrvatskoj najizglednije i najbolje za obilježavanje žrtava Križnoga puta-  izjavio je nakon sjednice Predsjedništva predsjednik Sabora Boris Šprem.

Šprem je naglasio kako Kukuriku koalicija smatra da su se na Bleiburškom polju odvijale završne i legitimne borbe između Narodnooslobodilačke vojske i tada već gotovo poraženih Pavelićevih snaga i da je tamo bilo stradanja vojnika s obje strane, ali ne i nevinih žrtava, odnosno onih koje su ubijene bez suđenja. 
Nevinih žrtava je bilo na stratištima i grobnicama kroz Križni put. Smatramo da treba obilježavati, dati počast i pun pijetet tim žrtvama na stratištima i grobnicama Križnog puta -poručio je Šprem.

Nakana je vladajućih, dodao je, da se riješi zbrka nastala odlukom Sabora iz 1996., kojom je određeno da se na Bleiburgu kao spomendan na isti dan obilježavaju i žrtve Križnog puta, što smatra zloupotrebom koja traje do dan danas.

Potpredsjednica Sabora Jadranka Kosor (HDZ) izjavila je da je to licemjerno i da je rijčeč o lošoj odluci koja će dovesti do novih podjela u društvu.
U zaključku stoji da Predsjedništvo smatra kako je potrebno kao spomendan 18. studenoga, uz Dan sjećanja na žrtve Vukovara, obilježavati i sve žrtve pale za hrvatsku neovisnost i slobodu, te da se 23. kolovoza kao Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritativnih režima ubuduće aktivnije obilježava u Hrvatskoj.

Predsjedništvo ističe da se, budući da se povjesničari u Europi i Hrvatskoj slažu kako nisu moguća objektivna tumačenja činjenica te da o povijesti ne odlučuju političke stranke i parlamenti, ne bi trebala nametati mišljenja o zbivanjima na Bleiburgu i Križnom putu. 
Stoga smatra da Hrvatski sabor ne bi trebao biti pokrovitelj samo obilježavanja 15. svibnja na Bleiburškom polju, već svih žrtava koje su pale za slobodu Hrvatske.

Pročitajte još

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist