Aktualno

Blaž Pezo: ‘Htjeli smo svim pomorcima omogućiti povratak kućama, poduzete su sve mjere zaštite’

Blaž Pezo: 'Htjeli smo svim pomorcima omogućiti povratak kućama, poduzete su sve mjere zaštite'

Drago mi je da je Carnival Magic došao u našu luku i na neki način doveo prve pomorce koji su zatočeni već mjesecima na Atlantiku. Došli su svi Europljani koji preko naše luke ili naše zemlje mogu direktno doći u svoje zemlje. Znači, Radi se o pomorcima iz Crne Gore, BIH, Srbije, Mađarske, Slovenije, Italije, ima i par Slovaka… Svima je omogućeno obaviti repatrijaciju u našoj luci te tako doći sretno do svojih zemalja.Tu je naravno i šest naših pomoraca koji isto tako danas odlaze svojim kućama. Ovo je prvi brod u nizu kompanije Carnival, uskoro stiže i drugi, sa stotinjak Hrvata, a imamo i najave drugih kompanija za repatrijaciju u našoj luci – istaknuo je jutros direktor Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo te nam potvrdio kako sve ide po planu.

– Na neki način, ovo je bila naša obaveza, ostati u kontaktu sa svima onima od kojih živimo, htjeli smo im izaći u susret i omogućiti im povratak svojim kućama. Osim odlaska domovima direktno preko naše zemlje, postavljen je i zračni post prema Ukrajini i Rumunjskoj, no nisu sve Rumunji i Ukrajinci, već će oni opet do svojih zemalja preko tih zračnih luka – istaknuo je dalje Pezo te pojasnio proceduru na brodu u smislu testiranja zdravstvenog stanja putnika.

– Kompanija je dala izjavu o zdravstvenom stanju svih pomoraca i putnika na ovom brodu. Cijelo vrijeme putovanja mjerili su temperaturu i pratili svoje zdravstveno stanje. S obzirom na to da su bili dva mjeseca u svojevrsnoj izolaciji, mislimo da nema rizika, no svejedno su i Policija i ljudi koji vrše transport putnika s cruisera proveli maksimalne mjere zaštite. Poslije svih operacija bit će dezinficiran i sam lučki prostor na kojem se obavljaju granične kontrole. Ukratko, poduzete su sve maksimalne mjere kako ne bi došlo do rizika – rekao je Pezo. Ukupno je danas stiglo 756 osoba, a idući brod, Carnival Breeze, trebao bi stići 27. svibnja, no datumi se miču s obzirom na luke. Pezo je također naglasio i to kako ne očekuju prvi cruiser s putnicima prije srpnja, te kako se kroz ljeto nadaju manjim cruiserima.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist