Aktualno

BISKUPOVA USKRSNA ČESTITKA ‘Isus je uskrsnuo! Raduju se nebo i zemlja’

glasnovic250

Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović uputio je uskrsnu čestitku koju prenosimo u cijelosti.

Ljubljena braćo i sestre!

Stara mudrost kaže kako primjeri privlače. Exempla trahunt! Oni pokreću čovjeka i ostavljaju trag na njemu. I ovaj Uskrs je vrijeme i prilika da potražimo takve primjere i oživimo svoju vjeru.

„Bijaše neki bolesnik Lazar“ (Iv 11, 1), počinje Ivan u svom evanđelju pripovijedati o poznatom nam događaju kada Isus uskrišava svoga prijatelja Lazara nakon što je već četiri dana bio u grobu. Ime Lazar znači Bog mu pomaže.

Lazar, to smo svi mi. To što smo bolesni ili zdravi ne priječi Isusa da nas ljubi. A to što ćemo umrijeti ne treba nas plašiti. Sam Isus kaže: „Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će“ (Iv 11, 25).

Uskrsnuće je cilj i svrha našega života. Ali treba priznati da postoje protivljenja u nama i oko nas i nije uvijek lako ispravno shvatiti i prihvatiti mnoge stvari pa tako ni uskrsnuće. Puno toga nas pritišće, sumnje nam obuzimaju srce, pa nam i vjera može oslabiti. „Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati“ (Iv 20, 25), sumnjao je i jedan od dvanaestorice.

Isus je za svoga zemaljskog života često znao iznenaditi učenike svojim odlukama. Na jednom mjestu Toma zvani blizanac reče suučenicima: „Hajdemo i mi da umremo s njime!“ (Iv 11, 16). Dogodit će se kasnije da će učenici uistinu dijeliti s Isusom sudbinu i umirati u zajedništvu s Njime. Oni su bili odlučni u nasljedovanju Isusa i nama su primjer koji privlači, da budemo i mi uz Isusa.

I najvažnije u našem životu jest: nikada se ne odvojiti od Isusa. Vjera nas pokreće da drugima naviještamo i svjedočimo Radosnu vijest spasenja kojoj je cilj uskrsnuće. Vjera u uskrsnuće temelji se na vjeri u Boga koji nije „Bog mrtvih, nego živih“ (Mk 12, 27).

Ljubljena braćo i sestre,

Isus je uskrsnuo! Raduju se nebo i zemlja. Nema više straha. Krist je pobijedio smrt i darovao nam novi život. Otvorimo i mi svoja srca, pogledajmo i progledajmo očima vjere. Prepoznajmo Krista koji nam ide u susret, već sada i ovdje. Srce nam vapi: Trebaš nam Isuse! Mir nam podari. Uskrsni u našim životima. Daj nam da iz smrti, kojom smo okruženi, u sebi i oko sebe, prijeđemo u život s tobom, i ovdje i u vječnosti. No, ponajprije, čujmo i prepoznajmo Kristov uskrsni pozdrav: „Mir vama, ne bojte se, ja sam!“ Kristov mir donosi nam promjenu, novi život. Dar Kristova života koji se po uskrsnuću događa u nama i po nama, poziva nas da dotaknemo rane na njegovim raspetim rukama i nogama, opipamo njegov probodeni bok, operemo se u krvi i vodi što iz njegova boka istječu.

Darujmo novost i radost Uskrsnoga prepoznajući ga u braći i sestrama, Lazarima, potrebnima, u osobama s invaliditetom i djecama s teškoćama u razvoju, svakoj obitelji i osobi. Poklonimo mu se i zajedno s apostolom Tomom recimo s oživljenim povjerenjem: „Gospodin moj i Bog moj!“ (Iv 20, 28).

Hajdemo i mi da uskrsnemo s Njime! Svima želim sretan i blagoslovljen Uskrs!

+ Roko Glasnović

dubrovački biskup

Pročitajte još

VIJEĆNICI APELIRAJU Grad bi trebao kupiti Skočibuhu na Šipanu

Nora Di Leo

KAZNILI IH ZBOG KORIŠTENJA PALETARA Grad sankcionirao Konzum

Dulist

Svjetski je dan darivatelja krvi!

Dulist