Grad

Biskup oprao noge ‘dvanaestorici’ na misi Večere Gospodnje

Biskup oprao noge ‘dvanaestorici’ na misi Večere Gospodnje

Misu Večere Gospodnje dubrovački biskup mons. Roko Glasnović slavio je u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku 6. travnja u koncelebraciji s generalnim vikarom mons. Ivicom Pervanom, upraviteljem Svećeničkog doma mons. Tomom Lučićem, katedralnim župnikom don Marinom Lučićem i drugim katedralnim svećenicima. Dostojno slaviti euharistiju znači biti u zajedništvu s Isusom, kazao je biskup uvodeći u smisao i značenje ovog slavlja.

Prisjećajući se posljednje večere na kojoj je Isus Crkvi ostavio dar euharistije i ljubavi te ustanovio svećenički red, biskup je obredno oprao noge dvanaestorici vjernika u spomen na dvanaestoricu Isusovih apostola. Ove godine ‘apostoli’ su bili: Zdravko Kovačić, Željko Lale, Dubravko Kutnjak, Maro Pozniak, Tvrtko Herceg, Tonći Kirigin, Petar Kordić, Neven Zečević, Igor Đanić, Miljenko Mračić, Filko Kačić i Pero Bajurin.

Slavimo ustanovljenje euharistije, kazao je biskup te nastavio kako slaviti euharistiju nije moguće bez spremnosti na služenje.

-Euharistija je životna stvarnost izlaska iz sebe i raspoloživosti drugome – istaknuo je biskup opisujući nadalje kako je ona, uz ostalo, blagdan oslobođenja od egoizma i navezanosti na sebe.

-Kristovo sebedarje nama u zalogaju kruha postiže potpunu svrhu tek onda kada i sami postanemo zalogaj kruha za druge, kada i sami sebe darivamo i kada nam sebedarje postaje temeljem odnosa s Bogom i ljudima – naglasio je biskup.

U propovijedi je biskup također pročitao nekoliko zanimljivih razmišljanja jednog kardinala, jednog župnika i jednog sluge Božjega o likovima Isusovih apostola Jude i Petra. Naglasio je kako se Juda pokajao pred samim sobom, za razliku od Petra koji se pokajao pred Gospodinom. Velika tragedija Jude Iškariotskog je u tome što je mogao biti sveti Juda.

Zaključio je poticajima vjernicima da i sami dopuste Gospodinu da im ‘opere noge’, da ih ljubavlju cijele opere u sakramentu pomirenja istaknuvši kako ‘Božja ljubav oživljava’.

Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom Petre Potrebica i uz orguljsku pratnju Marka Palčoka predvodio je liturgijsko pjevanje. Po završetku mise Presveti Oltarski Sakrament u svečanoj procesiji prenesen je i pohranjen na bočni oltar okićen i uređen tako da simbolično predstavlja Isusov grob.

Foto: Ivo Marlais

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist