Aktualno

BISKUP NA GODIŠNJEM SUSRETU S MEDIJIMA ‘Poluistine su opasnije od laži’

BISKUP NA GODIŠNJEM SUSRETU S MEDIJIMA 'Poluistine su opasnije od laži'

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić održao je godišnji susret s predstavnicima medija u prigodi blagdana sv. Franje Saleškog, zaštitnika novinara i pisaca koji se slavi 24. siječnja. No, ovaj susret vezan je i uz obljetnicu Uzinićevog imenovanja dubrovačkim biskupom prije sedam godina.

Biskup Uzinić na susretu je novinare upoznao s porukom pape Franje za 52. Svjetski dan medija koja nosi naslov ‘Istina će vas osloboditi. Lažne vijesti i novinarstvo za mir’, a pročitao je i molitvu novinara objavljenu u ovoj poruci nadahnutu molitvom sv. Franje Asiškog.

-U toj poruci papa Franjo analizira fenomen lažniih vijesti kojima je za cilj manipulirati čitateljima i, on kaže, ponekad također utjecati na političke izbore, pogodovati gospodarskim interesima. Kaže on da je tragedija dezinformiranja defamacija ili diskreditiranje drugoga, a osim toga kaže da je laž u infomacijama znak nesnošljivosti i nešto što omogućuje širenje arogancije i mržnje. Arogancija i mržnja koju proizvode lažne vijesti su ono što je konačan rezultat svake lažne vijesti. Zato papa poručuje da se tome suprotstavimo stavljajući naglasak na obrazovne inicijative koje ljudima pomažu da ne budu nesvijesni širitelji dezinformacija nego da budu protagonisti razotrkivanja laži – rekao je biskup Uzinić o papinoj ovogodišnjoj poruci.

-Novinar je čuvar vijesti i njegovo je poslanje da se u vrtlogu senzacionalnih vijesti sjeti kako u središtu vijesti nisu brzina njezinog objavljivanja niti njezin utjecaj na publiku nego kako su u središtu vijesti osobe. Informirati druge znači oblikovati ih, znači biti u doticaju s ljudskim životima. Papa svoju poruku završava pozivom na novinarstvo mira koje nije novinarstvo koje niječe postojanje problema nego novinarstvo bez pretjerivanja, novinarstvo kojeg stvaraju ljudi za ljude u službi sviju, a posebno onih koji nemaju glasa – dio je papine poruke koju je dubrovačkim medijima prenio biskup Uzinić.

-Ja bih rekao da su poluistine još opasnije od laži jer one još više zavode – rekao je biskup Uzinić osvrnuvši se i na manipuliranje informacijama pa i nedozvoljavanju onom tko želi plasirati neku informaciju da je i plasira već se koriste neke druge informacije koje nisu bit određenog događaja.

Biskup je najavio i Tjedan života i obitelji koji će se prvi put održati u svim dekanatima Dubrovačke biskupije, svakog dana u drugom dekanatu, od 5. do 11. veljače. Također je najavio i biskupijsko hodočašće na grob bl. Alojzija Stepinca 16. i 17. ožujka.

Predstavnici medija na kraju susreta za uspomenu su se zajednički fotografirali s biskupom, a potom je uslijedio domjenak.

 

Pročitajte još

EMISIJA ‘TKO TO TAMO PJEVA’ Nastupila je i Nevenka Tokić sa Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

Međunarodni je dan primalja

Dulist

NIKOLINA FARČIĆ O DUBINI: Izlazili smo im u susret. Dužni su TUP-u više od 38 tisuća eura

Dulist