Kultura

Bilić i Merčep uz Komorni sastav DSO-a nastupaju u Kneževu dvoru

Bilić i Merčep uz Komorni sastav DSO-a nastupaju u Kneževu dvoru

Komorni sastav Dubrovačkog simfonijskog orkestra uz mlade soliste Franja Bilića na čembalu i Lovra Merčepa na saksofonu, a pod ravnanjem maestra Ivana Huta nastupit će 14. srpnja u 21.30 sati u atriju Kneževa dvora izvodeći djela hrvatskih skladatelja Ruždjaka, Bjelinskog, Berse i Papandopula.

Koncertni program otvorit će Komorni sastav DSO-a i čembalist Franjo Bilić skladbom Andantino za gudače i čembalo skladatelja, profesora i akademika Marka Ruždjaka, dok će se saksofonist Lovro Merčep predstaviti djelom Sinfonietta za saksofon, gudače i udaraljke nagrađivanog skladatelja osebujna stila Bruna Bjelinskog. Nakon pauze uslijedit će skladba Idila začetnika hrvatske glazbene Moderne Blagoja Berse u obradi Pavla Dešpalja te Sinfonietta za gudače skladatelja prepoznatljivog po inventivnosti i duhovitosti, Borisa Papandopula.

– Velika mi je čast ove godine nastupiti na Dubrovačkim ljetnim igrama, pogotovo zato što nastupam uz bok svog dragog prijatelja, kolege i sudionika u duu, saksofonista Lovra Merčepa. Nadam se da ćemo uz Ivana Huta festivalskoj publici pružiti nezaboravnu večer, poglavito jer izvodimo djela hrvatskih autora, među kojima se izborio i instrument kojeg najviše volim i najčešće sviram, a to je čembalo, sa skladbom Andantino Marka Ruždjaka. Vjerujem da ćemo tom malo psihodeličnom skladbom uspjeti začarati dubrovačku publiku naviklu na vrlo visoku razinu umjetnosti koja je okružuje od povijesti pa sve do danas – izjavio je Franjo Bilić.

Dubrovački simfonijski orkestar tradicionalni je sudionik programa Dubrovačkih ljetnih igara i važan dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske. S poznatim domaćim i međunarodno priznatim umjetnicima interpretira djela majstora baroka, klasike i romantizma, ne samo u jedinstvenim ambijentima svoga Grada, već i na turnejama u svijetu. Koncertom u Dvoru ravnat će maestro Ivan Hut, inače i izvrstan violist koji je inspiraciju i ljubav prema dirigiranju pronašao uz velikog maestra Pavla Dešpalja. Od prosinca 2020. godine dirigent je u Dubrovačkom simfonijskom orkestru, a dirigentski debi na Igrama imao je prethodnog festivalskog ljeta, na 72. Dubrovačkim ljetnim igrama. Komornom orkestru pridružit će se i Franjo Bilić koji je diplomirao čembalo s magna cum laude u klasi prof. Pavla Mašića i dirigiranje u klasi Mladena Tarbuka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu s Dekanovom te nevjerojatnih šest Rektorovih nagrada. Nastupao je u brojnim gradovima diljem Europe i u

Wisconsinu te surađivao s gotovo svim orkestrima i većinom ansambala u Hrvatskoj. Nastup će zabilježiti i mladi saksofonist Lovro Merčep koji je naobrazbu stekao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te Konzervatorijima u Lyonu, Versaillesu i Amsterdamu. Kao solist i komorni glazbenik nastupao je na festivalima i koncertnim ciklusima u Hrvatskoj i inozemstvu, surađujući s perspektivnim hrvatskim glazbenicima. Osobitu pažnju posvećuje promicanju glazbenih djela hrvatskih skladatelja, predstavljajući ih kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Na 66. Igrama publiku je oduševio praizvedbom Koncerta za saksofon i gudački orkestar hrvatskog skladatelja Ivana Končića.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist