Grad

‘Bili su veliki onda, bili bi još veći danas. Vajta, Mario, Hamdija, Franci, Željko i Vedrane, počivajte u miru Božjem’

Dubrovački branitelj Braco Elezović na svom Facebook profilu posvetio je nekoliko riječi za branitelje Hamdiju Kovača, Vedrana Ivoševića, Antonia Vatovića, Marija Pezzija, Francija Lazibata i Željka Raguža koji su na današnji dan, 9. studenoga 1991. godine izgubili svoje živote. Prenosimo objavu u cijelosti.

Punih trideset godina je prošlo od toga dana kada je uz Hamdiju, Marija, Željka, Vedrana i Francija poginuo Vajta. Antonio Vatović Vajta je bio moj mali prika. Imao je svega devetnaest godina i tek je započinjao život. Gružanin kao i ja uvijek je bio omiljen među ekipom. Kad je rat započeo Vajta nije kalkulirao. Mogao je i on, kao neki naši drugi “prijatelji”, pobjeći Slavijom i javiti se negdje iz Švedske, Njemačke ili Italije. Ali nije.

Ostao je u svome Gružu i kao pripadnik SJP Grofovi priključio se obrani Hrvatske. Na slici je s majkom samo nekoliko dana prije pogibije. Ova slika mi je jedna od najupečatljivijih slika nastalih tijekom Domovinskog rata. Oproštaj majke i sina prije odlaska na položaj i pogibije uvijek probude neku čudnu emociju u meni. Često stanem na mjesto njegove pogibije i zapitam se kakav bi Vajta bio danas. Odgovor znam – ljudina kakav je i bio, ali eto, dođe mi tako pa ponekad stanem i mislim o svim tim ljudima od kojih nas je rat rastavio. I danas sam otišao gore zapaliti svijeću za Vajtu, Hamdiju, Marija, Vedrana, Željka i Francija.

Bili su veliki onda, bili bi još veći danas.

Vajta, Mario, Hamdija, Franci, Željko i Vedrane slava vam i hvala. Počivajte u miru Božjem.

Foto: Braco Elezović

Pročitajte još

30 GODINA POSLIJE Vatrogasci Niko, Andro i Teo stradali su gaseći požar na hotelu Libertas

Dulist

GRADONAČELNIK BRANITELJIMA Hvala Vam što ste bili hrabri i imali čisto srce za obranu svog doma i Domovine

Dulist

JAKŠA KRILETIĆ JORDES: Jedva čekam otpjevati ‘Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj’ na Stradunu. Meni je to najdraža domoljubna pjesma

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija