Kultura

‘BICIKLOM PO SJEVERNOJ KOREJI’ ‘Nomatkinja’ Radojičić otvorila novi ciklus ‘Putositnica utorkom’

'BICIKLOM PO SJEVERNOJ KOREJI' 'Nomatkinja' Radojičić otvorila novi ciklus 'Putositnica utorkom'

Dubrovačke knjižnice započele su novi ciklus putopisnih predavanja sa Snežanom Radojičić i pričom o bicikliranju po Sjevernoj Koreji sinoć u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Radojičić, spisateljica i nomatkinja, putuje biciklom oko svijeta od 2011. godine. Za to vrijeme prošla je oko 55.000 km i obišla 40-ak zemalja Europe i Azije. Ova neumorna cikloturistica na svom je prijevoznom sredstvu sedam dana provela i u Sjevernoj Koreji.

U prvom dijelu predavanja prisutne je upoznala o počecima svog putovanja biciklom. Preko Himalaja i pustinje Gobi, približila nam je život dalekog Istoka i planete Japan. Drugi dio bio je posvećen odlasku u Sjevernu Koreju. Kako preko turističkih agencija nije problem doći u tu zemlju. O pravilima i opasnostima koje postoje, ako se ona krše. O utiscima života običnih ljudi i koliko je kolektivna kultura bitna u ustroju društva.

Predavanje je Snežana Radojičić završila uvodnom napomenom iz njezine zadnje knjige ‘Sjeverna Koreja: Putovanje po zemlji Kim Jong Una’: ‘…Putujem u potrazi za dobrotom i ljepotom u svijetu. Jedine granice koje priznajem su zvijezdano nebo iznad mene i moralni zakon u meni. Volim slagati riječi u rečenice i zbog toga pišem. U ovoj knjizi ne pretendiram na otkrivanje istine o Severnoj Koreji. Želim samo da prenesem ono što sam vidjela, saznala i doživjela, kao i da podijelim svoja osjećanja i razmišljanja. Ništa više od toga.’

Nakon toga autorica je odgovarala na pitanja iz publike koju je posebno zanimalo kako uspjeva financirati svoja putovanja.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist