Kultura

BEZ ULAGANJA 30 GODINA Kazalište dobilo 150 tisuća kuna bespovratnih sredstava za opremu

BEZ ULAGANJA 30 GODINA Kazalište dobilo 150 tisuća kuna bespovratnih sredstava za opremu

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU uručilo je u srijedu ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Kazalištu Marina Držića u sklopu projekta Modernizacije rasvjetnog parka teatra. Ugovor je vrijedan 150 tisuća kuna, a riječ je o drugoj fazi navedenog projekta.
-Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i ovoga je puta pomoglo jednoj od institucija Grada Dubrovnika, to je ovoga puta Kazalište Marina Držića. Bespovratnim sredstvima se želi uspostaviti poboljšanje rada u kazalištu, ali i s vremenom i uvjeta predstava koje će se u budućnosti raditi u kazalištu. Brojni problemi su mučili teatar, a sada su iza nas. Mogu reći da ravnatelj sjajno radi svoj posao – rekao je gradonačelnik Mato Franković.
Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Nikolina Klaić rekla je kako će se dodijeljenim bespovratnim sredstvima značajno unaprijediti oprema, posebno rasvjeta u Kazalištu Marina Držića.
– Grad Dubrovnik je u posljednje tri godine značajno povećao količinu aplikacija na natječaje, bilo da su EU sredstva ili nacionalna sredstva. Ako ne aplicirate na natječaj, ne možete ni dobiti sredstva. Ovaj dio sredstava koji dodjeljujemo KMD-u je iz nacionalnih sredstava. Prošle godine, Ministarstvo je dodijelilo 90 tisuća kuna KMD-u. Ovo je druga faza obnove rasvjete – kaže Klaić.
Paolo Tišljarić, ravnatelj kazališta, istaknuo je kako se u ovom smislu u teatar nije ulagalo više od 30 godina.
-Ova će sredstva znatno unaprijediti kvalitetu produkcije, ali će doprinijeti i energetskoj učinkovitosti kazališta. Prošle godine smo u prvoj fazi promijenili dio opreme u samom gledalištu kazališta. Jer, se zbog te zastarjelosti zagrijavala kupolu i ugrožavala sliku Bukovca koja je najvrjedniji dio kazališta. Ove godine ćemo sanirati dio opreme koji se nalazi na sceni. Tada bismo završili s dijelom energetske obnove rasvjete, a slijedi daljnje ulaganje u zgradu jer je u prilično lošem stanju, iako se to tako ne čini – naglasio je Tišljarić.
Klaić je dodala kako se do 2017. godine sredstva iz EU fondova uopće nisu povlačila.
-Što se tiče kulturnih ustanova, mi smo probili led s Igrama i kazalištem i mislim da će u budućnosti biti još natječaja. Sredstva iz kulture iz ove financijeske perspektive, povučena su na samom početku perspektive – tko se javio na natječaj 2016. godine, to je otprilike bilo to, posebno za obnovu kulturne baštine – naglasila je Klaić.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist