Županija

BESPLATNI OBILAZAK Ne propustite Dane otvorenih vrata diljem županije

BESPLATNI OBILAZAK Ne propustite Dane otvorenih vrata diljem županije

Program obilježavanja Dana Europe nastavlja se i ovaj vikend diljem Dubrovačko-neretvanske županije kroz organizirane besplatne ulaze u objekte financirane EU sredstvima.

Svoja vrata sutra će za sve zainteresirane otvoriti Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja u vremenu od 10 do 14 sati u kojoj možete vidjeti eksponate bogate etnografske i povijesne baštine ovog kraja, od živopisnih primorskih nošnji koje je pripremila Udruga Deša – podružnica Slano, makete broda karake, multimedijalnih platformi, a jedan od zanimljivijih eksponata je i 3D prikaz oltara Poklonstva kraljeva koju je izradio Hrvatski restauratorski zavod – Restauratorski odjel Dubrovnik.

U franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, u sklopu Odjela za arheologiju Muzeja i galerija Konavala, svoja vrata otvorit će i BLUEMED Centar za promicanje znanja. Posjetitelji će imati priliku virtualno uroniti u bogato podvodno arheološko nalazište podmorja Cavtata.

Na Pelješcu, u mjestu Putnikovići svoja vrata će od 10 do 14 sati otvoriti i Dom vinarske tradicije – prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva koji se prostire na više od 800 četvornih metara i sastoji se od tri zbirke – Doma vinarske tradicije, Povijesnog razvoja loze na ovim prostorima i Vina u tradiciji življenja.

U subotu, od 10 do 12 sati moći će se besplatno obići i Prirodoslovni muzej Metković, organiziran u pet soba kružnog rasporeda. Ornitološka zbirka temelj je postava muzeja i dio prve sobe. U drugoj, trećoj i četvrtoj sobi su trodimenzionalni prikazi vodenih i kopnenih staništa delte rijeke Neretve. Mogu se vidjeti prikazi močvare, tršćaka, kanala, riječnog vodenog toka, kamenjara i točila, te šumskih staništa i antropogeno uvjetovanih naselja i poljoprivrednih površina. Prikazi završavaju scenama selidbe ptica kao i njihovim zimovanjima u vodenim i kompnenim staništima. Video zapisi prikazuju ponašanja životinja u staništima i njihovo glasanje. Iz treće sobe izlazi se u vrt s autohtonom vegetacijom u kojoj se nalaze kućice za ptice i hotel za kukce. Peta je soba posvećena aktivnoj zaštiti i očuvanju biološke raznolikosti neretvanskog kraja.

U ponedjeljak, 10. svibnja, od 10 do 14 sati bit će organiziran obilazak Poduzetničkog inkubatora Ploče. Obilazak je organizran svakih sat vremena u grupama od 10 osoba. I Grad Dubrovnik i DURA sudjeluju u obilježavanju europskog tjedna, te će također 10. svibnja, biti organiziran obilazak Lazareta te Kneževa dvora u vremenu od 10 do 14 sati.

Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne “Schumanove deklaracije”. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv. Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist