AktualnoUrednički izbor

BAZENI, SKULPTURE, RASVJETA… Obišli smo radove na novom Akvariju

BAZENI, SKULPTURE, RASVJETA... Obišli smo radove na novom Akvariju

Tvrđava svetog Ivana u sebi ‘skriva’ dubrovački Akvarij – svijet plavetnila, raznolikog biljnog i životinjskog svijeta Jadranskog mora. To plavetnilo, sva ljepota mora i njegovih organizama uskoro bi trebala još više doći do izražaja. Naime, dubrovački Akvarij od studenog prolazi kroz svoju prvu rekonstrukciju u proteklih 70 godina, otkako je otvoren. Riječ je o zanimljivom projektu ‘Istraživanje prekogranične vodene biološke raznolikosti’, financiranom europskim sredstvima, a u sklopu kojeg će Akvarij dobiti nove montažne bazene na postojećim pozicijama od stakloplastične konstrukcije i akrilnih panela. Prvi bazen postavljen je proteklog tjedna, a ekipa DuLista provjerila je kako teku radovi te kada će sve ‘sjesti’ na svoje mjesto. Kroz radove i cijeli novi koncept proveo nas je ravnatelj Instituta za more i priobalje doc. dr. sc. Nenad Antolović.
— Prije smo u Akvariju imali podne bazene. U sklopu aktualnih radova njih smo ‘zatrpali’, izlili smo ploče te će na njih doći tri nova montažna bazena. Donesen je prvi, a za dva tjedna trebala bi doći i ostala dva bazena. Plan je sastaviti ih u cijelosti do kraja svibnja. Ovo je prva rekonstrukcija koja mijenja vizure Akvarija. Maknuli smo dio bazena koji su bili montirani uza zid jer želimo dobiti čisti prostor. Na ulazu su zadnjih desetak godina također bili bazeni, njih smo isto maknuli, a tamo ćemo postaviti dvije ili tri zanimljive skulpture čiju izradu dogovaramo s umjetnicima. Sve je još u procesu, ali trebalo bi biti vrlo zanimljivo. Odmah s ulaza postavit ćemo i veliki ekran od dva metra do blagajne. Imamo tu i prostor za suvenire koji nije bio otvoren sigurno 20 godina. Sada bismo to ponovno otvorili i počeli bismo prodavati suvenire poput tematskih postera koje imamo ili majica. Posjetitelji nas često pitaju za naše postere. Kad se prođe blagajnu s ulaza, tu bi trebala biti velika meduza od plastičnog otpada visine dva metra s led lampicama. To bi izgledalo efektno, a odmah bismo ljudima posvijestili i priču o plastičnom otpadu u moru. S ulaza bi se trebali vidjeti bazeni, da posjetitelji odmah dobiju dojam o tome što ih unutar Akvarija očekuje – rekao je Antolović.

BAZENI, SKULPTURE, RASVJETA... Obišli smo radove na novom Akvariju

Tri bazena čine cjelovitu priču
Sva tri bazena povezana su u cjelovitu priču, a najbolje će je se ispričati i zanimljivom rasvjetom koja će na jednom od bazena stvarati i dojam dubokog mora. U prvi bazen vratit će se dvije velike kijerne koje su sada u privremenim bazenima. S njima će se u bazen staviti još nekoliko riba, dinamike radi, a ne smije ih biti previše jer su kijerne, ističe Antolović, izrazito teritorijalne pa se ne smije pretjerati.
— One su dosta statične pa će svaka zasigurno pronaći svoj kutak u Akvariju i tu boraviti. Novost je što će sada bazeni biti u razini očiju, dok su prije posjetitelji mogli kijerne gledati samo odozgor i vidjeli bi samo hrbat. Sada mogu vidjeti i šare, ali i njihove boje koje mijenjaju, pogotovo kad su pod stresom. Ideja je da se u drugi bazen stave sparidi. Oni su najbrojnija porodica riba u Jadranu. To su ušata, komarča, fratar i slične ribe. Imali bismo jato sparida, postavili bismo i umjetnu stijenu. Treći je bazen rezerviran za hrskavičnjače poput raža. To bi bile tri cjeline, a dolazi i nova rasvjeta. S njome bi prvi bazen trebao izgledati kao duboko more. Svako deset metara, kako se ide u veću dubinu, gubi se neki spektar boja i na kraju ostane samo plavetnilo. Poigrat ćemo se s rasvjetom, a imat ćemo i snopove svjetla koji će ‘imitirati’ zrake sunca koje prodiru kroz more. U srednjem bazenu priča je obrnuta, ići ćemo na svjetliju varijantu jer sparide i možemo lako vidjeti kad šetamo uz rivu. Postavili bismo žarku svjetlost pa bi ova dva bazena bila u potpunom kontrastu. U trećem donjem bazenu opet bismo imali tamniju varijantu – istaknuo je ravnatelj Instituta za more i priobalje.
U blizini prvog i drugog bazena postavit će se i klupa na dvije razine sa skalinima.
— To će nam biti odlično kada nam dođu škole. Stane na klupu taman dvadesetak učenika i tako lijepo na miru mogu slušati dok ih upoznajemo s morskim svijetom – istaknuo je Antolović.

BAZENI, SKULPTURE, RASVJETA... Obišli smo radove na novom Akvariju

Regionalna priča
Inače, rekonstrukcija dubrovačkog Akvarija dio je jedne puno šire, regionalne priče. Naime, u ovom su projektu partneri iz Bosne i Hercegovine – Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije i Javna ustanova Parka prirode ‘Hutovo Blato’ kao i Institut za biologiju mora Sveučilišta u Crnoj Gori i Turistička zajednica Kotor. Ideja je razviti novi turistički proizvod – Blue Pass, koji će omogućiti posjete novim tematskim rutama s poboljšanom infrastrukturom i privlačiti više turista u ovim područjima. Ulaznicom koju posjetitelj, primjerice, kupi u dubrovačkom Akvariju moći će posjetiti i ostale atrakcije uključene u ovaj program prekogranične suradnje, a to su Akvarij Boka, AquaPath Hutovo Blato i Stari most i rijeka Neretva. Ovo će biti prvi pokušaj stvaranja takvog prekograničnog turističkog proizvoda. Ukupni proračun projekta je 1,7 milijuna eura, Europska unija je sufinancira s 1,4 milijuna eura u sklopu programa ERDF i IPA II.
Iako je i sama pandemija koronavirusa, kako na sve segmente društva, donekle utjecala i na ovaj projekt, u smislu poskupljenja određenih materijala poput pleksiglasa, Antolović ističe kako je ‘sreća u nesreći’ što su ovaj projekt mogli odraditi u ovom vremenu kada je Akvarij i tako zatvoren. Nada se da će ove sezone situacija ipak biti bolja nego prošle i da će biti posjetitelja. Inače, i drugi dio Akvarija čeka na obnovu, a ideja već postoji, samo što su za to potrebna znatna sredstva.

BAZENI, SKULPTURE, RASVJETA... Obišli smo radove na novom Akvariju

Obnova drugog dijela
— Na drugom dijelu nismo još ništa radili. Plan je ponovno aplicirati na europske fondove i kroz sljedećih nekoliko godina, ako dobijemo sredstva, riješili bismo i taj drugi dio Akvarija. U tvrđavi smo pa smo ograničeni smjernicama konzervatora. Dio bazena je montažni i plan je to sve maknuti kako bismo očistili i taj prostor. Niše topova poviše njih svakako ostaju, ali cijeli montažni dio bismo zamijenili s velikim bazenom koji bi pratio liniju tvrđave. Imao bi veće otvore i bazeni bi bili viši. To bi bio centralni bazen u Akvariju, tri do četiri puta veći od ostalih. Ideja je da se napravi recirkulacija. Mi sada pumpamo more s nekih 40 metara dubine kroz bušotinu usred Akvarija i more je manje-više konstantne temperature od 18 stupnjeva Celzijusa tijekom cijele godine. U novom bazenu želimo napraviti recirkulaciju. Imali bismo sustav filtera, određene grijače, pa bismo mogli povisiti temperaturu da dobijemo tropsko more i mogli bismo donijeti u Akvarij vrste koje žive u Mediteranu i u toplijim krajevima. To bi bilo baš atraktivno, a imali bismo i koralje. Prostor Akvarija sam je po sebi atraktivan, ljudi plaćaju samo da uđu nekad u tvrđavu, a i ovo je dio dubrovačkih zidina. Bilo je vrijeme da ga malo moderniziramo – istaknuo je Nenad Antolović dodavši kako se nada da će do kraja svibnja svi bazeni biti gotovi, do kraja lipnja sve postavljeno i uređeno kako bi dubrovački Akvarij u novom sjaju u srpnju otvorio svoja vrata.

Iz tiskanog izdanja od 21. travnja

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist