Aktualno

BASKIJSKI INSTITUT U POSJETU Nastavnici Turističke i ugostiteljske škole učili najinovativnije kulinarske tehnike

U organizaciji Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik u razdoblju od 25. do 28. travnja 2022. održan je niz edukativnih i metodoloških radionica za nastavnike strukovnih zvanja škole (kuharstvo, posluživanje i ekonomija), u hotelu Valamar Argosy Dubrovnik. Radionice su vodili renomirani španjolski stručnjaci Baskijskog kulinarskog centra, koji je tehnički partner Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik na projektu ‘Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik’ financiranim bespovratnim sredstvima Europske unije.

Baskijski kulinarski centar (BCC) jedan je od najpoznatijih i najinovativnijih kulinarskih centara u svijetu. Osnovan je 2009. godine od strane Sveučilišta Mondragon i skupine istaknutih baskijskih kuhara s ciljem provođenja obuka, istraživanja, kreativnosti i inovacija u području kuharstva.

Izmjenom znanja, kreativnih vještina i tehnika, prateći nove vizije i svjetske trendove u turizmu i ugostiteljstvu, ostvarila se izuzetna suradnja Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik i Baskijskog kulinarskog centra, čime su nastavnici strukovnih zvanja obogatili i usavršili svoje vještine i znanja u struci.
Radionice iz područja ekonomije, na temu ‘Kako prepoznati poduzetničku ideju’, organizirane su za studente Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.

Prema riječima polaznika, suvremene metode design thinkinga i njihova primjena u poslovanju, predavači i gosti, učinili su ovu radionicu iznimno zanimljivom i dinamičnom. Predavači na radionicama su bili Ivan Udženija kao voditelj radionice, Amela Obad, Maris Kutanjac, Sandra Bender, Ante Kristić i Nikša Grabovac ispred RCKDU i Izaskun Zurbitu kao gost predavač iz Baskijskog kulinarskog centra.

Nakon Ana-Marije Buić i Milana Vasića iz restorana ‘Pantarul’, studentima su svoju poduzetničku priču ispričali mladi baskijski poduzetnici iz tvrtke ‘Bizio’ koji proizvode tradicionalni baskijski napitak-jabukovaču. Njihova tvrtka je primjer novonastale male uspješne firme koja koristi metode design thinkinga u svom poslovanju. Polaznici radionice pokazali su iznimnu kreativnost, a radionica ih je usmjerila kako koristiti suvremene metode u procjeni potrošačkih potreba i tržišnih trendova u cilju prepoznavanja poduzetničke prilike uz razvijanje prezentacijskih vještina.

U suradnji s Maddi Echeverria Crucelegui, predstavnicom iz Baskije, nastavnici Ljiljana Prce i Valentino Vrdoljak održali su radionicu iz područja posluživanja, na temu ‘Edukacija pomoćnog osoblja u poslužnom odjelu’, dok su nastavnici Luka Šimunović i Valentino Vrdoljak upoznali sudionike s vinskom raznolikošću Dubrovačko-neretvanske županije.

Alberto Rodríguez Becerril i Héctor M. Cabella Lerma iz Baskijskog kulinarskog centra kulinarske radionice vodili su na temu povrća, koje je ovaj put bilo u ulozi glavne namirnice. Obradili su načine pristupa namirnicama, od proizvodnje preko najmodernijih tehnika obrade do prezentacije gotovih jela.

-Izuzetno nam je drago što je Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik odabrala Baskijski kulinarski centar za tehničkog partnera u projektu „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik“. U ovom projektu surađujemo već dvije godine, točnije od 2020. godine. Suradnju razvijamo kroz naše radne posjete, mi Dubrovniku, oni Baskiji, gdje izmjenjujemo nove informacije i iskustva, te težimo višim razinama u kulinarskom i gastronomskom smislu. Cilj nam je implementirati i ponuditi drukčiju perspektivu o tehnikama, trendovima u kulinarstvu, te općenito o novim načinima razmišljanja kad je hrana u pitanju.
Ovogodišnje radionice osmislili smo za nastavnike tri odjela Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, ekonomija, kuharstvo i posluživanje. Ja sam koordinator kulinarskih radionica na kojima obrađujemo razne kulinarske teme, od avangardnih tehnika, tehnika fermentacije, dimljenja, soljenja, do kreativnih obrada raznih namirnica, priprema na roštilju i sl. Ovaj put zvijezda našeg tanjura je povrće, bilo divlje ili uzgojeno. Drago nam je da vidimo napredak u radu i iskreno se veselimo svakom sljedećem susretu – naglasio je Alberto Rodríguez Becerril po završetku radionica.

Pročitajte još

Tko je bez struje u ponedjeljak i utorak?

Dulist

Misa i film uz 20. obljetnicu pohoda Ivana Pavla II. u Dubrovniku

Dulist

[FOTO] Završna izložba maturanata Umjetničke škole Luke Sorkočevića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija