Aktualno

Barijerama i zaštitarima protiv ‘ilegalaca’ na Pilama. Broj taksista ‘pada’ ispod tisuću

Od travnja iduće godine Grad Dubrovnik će fizičkim barijerama i zaštitarima pokušati stati u kraj ilegalnom zaustavljanju na Pilama. Rekao je to ovog četvrtka gradonačelnik Mato Franković te istaknuo kako situacija, bez obzira što nije špica sezone, na Pilama nije niti malo bolja.
-Situacija se samo vizualno poboljšala iz razloga što je jedan dio od 8 tisuća taksista ili napustio grad ili oni koji su u grad sad više ne voze jer nije špica sezone. Međutim, da ništa nije bolje vidimo dnevno po broju izdanih kazni i rješenja te po broju postupanja policije. I dalje imamo probleme i jedino ih je moguće riješiti fizičkom barijerom i zaštitarima i na taj način uvesti reda u ilegalni prijevoz, odnosno pokušaj korištenja javnog prostora za osobnu korist – objasnio je gradonačelnik.
Na pitanje, zar taj problem ne bi trebala riješiti zona posebnog prometnog režima, istaknuo je kako će ona ovo pitanje riješiti samo djelomično.
-Imate gospodarske subjekte koji su spremni ući u zonu posebnog prometnog režima, primiti kaznu, doći na Pile i odraditi posao i tako sve u krug raditi te na kraju godine likvidirati tvrtku i u novoj godini otvoriti novu i opet sve ponoviti. Nama se takav scenarij ponavlja već dvije godine. Problematično je i sporo rješavanje sporova koji se odnose na tu temu. Imamo na stotine ispisanih rješenja vezano za nedozvoljeno zaustavljanje na Pilama, a možda tek dva ili tri riješena u prvom stupnju na sudu. Nažalost fizička barijera je najbolje rješenje jer kazne možemo pisati koliko god, ali kod neodgovornih pojedinaca one ne izazivaju nikakvo poštovanje – rekao je Franković.
Istaknuo je i kako je Prometni fakultet završio studiju koja će odrediti koliki broj taksi vozila može prometovati oko Grada. No, nije znao reći o kojem se broju radi. Rekao je tek kako se neće ni približiti brojci od tisuću vozila.
-Završeni su svi potrebni dokumenti koji se tiču zone posebnog prometnog režima, pripremljeno je sve za potrebne natječaje za rezervirana parkirališna mjesta te za one koji će smjeti ući u zonu. U postupku je javna nabava za adaptaciju same zone, a tiče se ugradnje totema, informatičkog rješenja… To je proces koji je krenuo te ćemo sve odluke donijeti do kraja ove godine – zaključio je na ovu temu.

Fotografija je ilustrativne naravi

Pročitajte još

Orlando procvjetao od obnove

Dulist

Vodovod započeo rekonstrukciju cjevovoda na gruškoj obali

Dulist

KAKO SAČUVATI PODATKE? Google od sutra kreće s brisanjem računa

Dulist