Politika

BARAČ O ŽIČARI ‘Populizam je zavladao Dubrovnikom, a dolazi isključivo od HDZ-a’

BARAČ O ŽIČARI 'Populizam je zavladao Dubrovnikom, a dolazi isključivo od HDZ-a'

Predsjednik dubrovačkog SDP-a Jadran Barač poslao je priopćenje u kojem se osvrnuo na ‘problem naplate duga koncesije za žičaru’.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘Populizam je debelo zavladao Dubrovnikom, a on dolazi isključivo od vladajućeg HDZ-a i obilježen je lokal-patriotizmom bez pokrića, odnosno bez znanja, odgovornosti i poštivanja zakona. Od lijepih riječi, odnosno populističkog PR-a, građani Grada nemaju korist. Naime, Gradonačelnik je na prošloj sjednici Gradskog vijeća iznio, tj. najavio, određene korake i (dez)informacije vezane uz rješavanje problema naplate duga koncesije za žičaru. Podsjetimo se koje točno i krenimo redom:

– Excelsa nekretnine su do 1. travnja dužne potpisati Koncesijski ugovor s Gradom Dubrovnikom, a ako se to ne dogodi, DORH će zatvoriti žičaru.
– U suradnji s DORH-om napravljeno je novo vještačenje te je ocijenjeno da je koncesijska naknada od 15 posto preniska.
–  Na sljedećoj sjednici Vijeća predložit ću poništenje starog prijedloga i usvajanja novoga prijedloga Koncesijskog ugovora s naknadom od 30 %.

S obzirom na spomenuto, logično se otvaraju brojna pitanja:
 – Nije jasno koji se točno ugovor trebao potpisati do 1.travnja ukoliko ovaj iz 2018. nije dostavljen Excelsa nekretninama?
– Zašto prijedlog Ugovora koji se temelji na vještačenju DORH-a, a prema kojem se povećava iznos koncesijske naknade na  30 posto, nije dostavljen na dnevni red ove sjednice Gradskog vijeća?
– Postoji li pisani trag  vezano uz spomenuto vještačenje i prijedloge DORH-a i mogu li se gradski vijećnici upoznati s istima?
– Nedavna izjava gradonačelnika Mata Frankovića govori kako se neće inzistirati na povećanju koncesijske naknade na 30 posto, već da može biti i 15 posto?  Takva izjava poništava logiku cijele njegove nedavne komunikacije, pa i sudskog spora, jer ako smo prije godinu izglasali Odluku o dodjeli koncesije za gospodarsko korištenje s koncesijskom naknadom 15 posto, čemu onda prijetnje DORH-om i završno zatvaranje od strane Carinske uprave?

Sudeći prema predloženom dnevnom redu sljedeće Sjednice Gradskog vijeća još nije postignuta nagodba prema kojoj bi se stekli uvjeti za potpisivanje Ugovora o koncesiji. Jasno je da prijetnje i tužbe nisu urodile plodom jer žičara ne radi, a pitanje je dokad. Ugovor nije potpisan i na kraju štetu trpe svi. SDP se u ovom slučaju zalaže za što brže rješavanje problema dugovanja i to temeljem pregovora, a ne prijetnjama i tužbama koje obiluju manjkavostima te nepoznavanjem osnovnih zakonskih pretpostavki, što posljedično može biti katastrofalno za Grad Dubrovnik. 

Predsjednik GO SDP-a Dubrovnik
Jadran Barač’

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist