Zanimljivosti

Bajkovitoj Kalamoti treba više pažnje i ljubavi

Bajkovitoj Kalamoti treba više pažnje i ljubavi

Bajkovito zelenoj Kalamoti treba više pažnje i ljubavi – poručili su jučer mladi ekoaktivisti Eko-Omblići i njihovi prijatelji iz udruge mladih Libero Mokosi s njihovog ekološko edukativnog izleta po Kalamoti!

A jučer je bio pravi ljetni dan  uz lagani maestral, ne samo za kupanje i rekreaciju, nego i obilazak prelijepog rascvjetanog otočića i njegovih malih mjesta Gornje i Donje Čelo nadomak našega Grada koji se službeno zove Koločep, ali ga odavno svi ovdje zovu Kalamota.
 
Čim su kročili na šetnicu dugačku dva kilometra negdje iza podne poslije kupanje mlade ekaoktiviste su dočekali ljubazno neki od mještana Kalamote poželjeli im dobrodošlicu i skrenuli pažnju na poveću gradnju usred mjesta na šetnici Donjeg Čela iznad mjesne crkve Marijinog uznesenja i silno kamenje od iskopa odbačeno okolo stabala borova. Kažu ovo se nije smijelo dozvoliti.
 
Putem se naši mladi ekoaktivisti  zaustavljaju na prekrasnom štandu obitelji Matijević, poznaju se već od lani, časte nas njihovim kalamoteskim džemovima, arancinima, lemuncinima i prirodnim sokovima od lemuna i naranača, te poklanjaju svima teglice od džema dubrovačkih ljutih naranača i narančina.
 
– Hvala lijepa obitelji Matijević iz Donjeg Čela u ime svih mladih ekoaktivista! – poručuju Eko-omblići. Prolazeći sjenovitom šetnicom prema Gornjem čelu mladi ekoaktivisti su čistili tu i tamo odbačeno smeće (jer nema koševa za smeće) ponajviše plastičnih i raznih papirnatih kutija.
 
Nisu propustili obići kulu Toretu,ostatke crkvice Sv.Mihajla, crkvicu Sv. Nikole i malu crkvicu Antuna padovanskog u Gornjem Čelu, dok nisu stigli obići malu crkvicu Sv. Srđa jer se nalazi dosta dalje od šetnice. Putem su sreli kalamotske vatrogasce koji budno čuvaju šumovitu Kalamotu! Bravo za naše vatrogasce!
 
Kupajući se u Gornjem Čelu Eko-Omblići i Mladi Mokosi su primjetili da stari hotel na rivi uz kupalište još nije popravljen, a isto tako su nam se mještani požalili da  se javna rasvjeta još nije stavila, neke drvene klupe nisu popravljene, na Placeti ograda devastirana te da je suhozid na šetnici na nekim mjestima odvaljen.
 
Žale se kako Kalamoti treba više pažnje i ljubavi jer i ona je dio Grada! Uz  likovnu radionicu „Kalamota u našim srcima“, usvajanje 58. dupinke Blanke po proslavljenoj sportašici Blanki Vlašić, posjet kalamotskom tovaru Jo u Donjem Čelu te vješanju kartonskih-eko srca sa eko porukama „Čuvajte zelenu Kalamotu“ uz predivni zalazak sunca naši mladi ekoaktivisti  su se teškom mukom oprostili od prekrasne zelene Kalamote obećavši joj da će je u rujno ove godine ponovo posjetiti.
 
– Volimo te  Kalamoto! Čuvaj svoje zelene šumice i mediteransko raslinje!Vidimo se uskoro! – poručili su Eko-omblići.

Pročitajte još

TURISTIČKI EXPERIENCI SVE POPULARNIJI Niša koju uz malo kreativnosti, a bez puno ulaganja, možete dobro iskoristiti

Ivana Mijić Vulinović

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist