DuList PROMO

ARTUPUNKTURA Terapija umjetnošću uskoro u Zagrebu

ARTUPUNKTURA Terapija umjetnošću uskoro u Zagrebu

U organizaciji Turističke zajed­nice grada Zagreba i partnera pokre­nuta je inicijativa koja za cilj ima zajedničkim umjetničkim djelova­njem na specifičnim točkama Zagreba probuditi njegovu vitalnu energiju kao i razviti prepoznatljivo događa­nje u rujanskom razdoblju. Radi se o osam kulturno – urbanih projekata na raznim lokacijama grada s naglaskom na razvoj kulturne ponude i pozicioni­ranja Zagreba kao kreativnog središta i odredišta urbane kulturne scene.

Od novootvorenih izložbenih stu­dija preko javnih površina na području grada, napuštenih prostora na Ilici – zagrebačke žile kucavice, preko Dolca, renomiranih kulturnih lokacija kao što je Meštrovićev paviljon, Tehnički i Arheološki muzej te u Akademiji likovnih umjetnosti do raznih umjetničkih galerija. Na posve uobičajenim i potpuno neuobičajenim lokacijama – u prostorima galerija, na ulicama i trgovima, u parkovima, na fasadama zgrada, na ulici, u izlozima ‘propisat’ će se posebna kulturno – urbana terapija. Umjetnici će dodirom, pokretom kista, ­ oblikovanjem objekata i skulptura ili igrom svjetla i sjene podariti umjetnost Zagrepčanima i njihovim gostima. ­

ARTUPUNKTURA Terapija umjetnošću uskoro u ZagrebuUmjetnici kao i lokacije su raznovr­sni i osebujni, a ono što bi organiza­tori posebno istaknuli za posjetitelje grada Zagreba je Q’Art odnosno pro­jekt koji će se odvijati na Ilici i Britan­skom trgu kojim Ivana Nikolić Popo­vić i Aleksandar Battista Ilić bogatim programom oživljavaju napuštene pro­store grada. Po prvi put će djela najzna­čajnijih hrvatskih umjetnika biti izlo­žena na fasadama, na ulici, u izlozima. Odmah u blizini, svjetlosnim instalaci­jama predstavit će se glavni izvor života grada – zagrebačka tržnica Dolac u posljednjih devet desetljeća. Posebno zanimljivo iskustvo imat će posjetite­lji deset galerija koje su se umrežile i osmislile svojevrsni ‘reli’. Naime, posje­titelji već u prvoj galeriji dobivaju mapu pa posjetom svake po jednu oznaku i na kraju, osvajaju simboličnu diplomu. Artupunktura će uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba svim ovim projektima pružati jedinstvenu plat­formu kojom će približiti umjetnost svakome, Zagrepčanima i njihovim posjetiteljima te revitalizirati uspavane dijelove grada.

Ovo prvo izdanje Artupunkture donosi uistinu bogat i raznolik pro­gram s osebujnim umjetničkim tra­gom i prepoznatljivim pričama. Doži­vite Zagreb u kojem se, kao posebna i bez sumnje najugodnija terapija, slave umjetnost i umjetnici.

ARTUPUNKTURA Terapija umjetnošću uskoro u Zagrebu

OSAM PROJEKATA ARTUPUNKTURE

1.) Projekt Ilica: Q’ART
9. – 30. 9. Projekt Galerija Ilica,
Ilica od Trga Bana J. Jelačića do Britanskog trga
13. – 19. 9. Projekt Ilica: Q’ART – Sve boje Ilice, Britanski trg + Ilica od Frankopanske do Primorske

2.) 36 Mountains Studio – ‘Novo nasljeđe’
14. – 30. 9. Vlaška 103

3.) Art & Grad – Umjetnost se oglasila
15. – 19. 9. Razne lokacije u gradu + Pop-up galerija u Laubi i u Arheološkom muzeju

4.) Art Zagreb
15. – 18. 9. Tehnički muzej Nikola Tesla, Hala V

5.) ALU Perspektiva – Nova generacija
16. – 19. 9. Akademija likovnih umjetnosti – Ilica 85,
Park Akademije likovnih umjetnosti, Maksimirska ulica

6.) 9 dekada / 9 arkada- studio Boir
16. – 18. 9. Dolac (Premijerno prikazivanje/otvorenje: 16. 9. od 20 sati)

7.) Reli po galerijama – 10 zagrebačkih galerija

16. – 19. 9. Razne galerije

8.) Izložba dizajna ‘Prostoria 10’
25. 9. – 8. 10. Meštrovićev paviljon (HDLU)

Više o Artupunkturi i projektima pronađite na www.artupunktura.hr.

Pročitajte još

KONAVOSKI DVORI Pirjani teleći obrazi kao ideja za blagdansku trpezu

Dulist

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist