Kultura

Ardian Halimi: ‘Najvažnija i najteža stvar je pronaći svoj vlastiti glazbeni jezik’

Mladi skladatelj s Kosova Ardian Halimi predstavio se festivalskoj publici 15. srpnja u atriju palače Sponza u sklopu dvotjedne rezidencije na projektu #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans, a čiji su partner i Dubrovačke ljetne igre. Razgovor je vodio pomoćnik intendantice za glazbeni program, Tomislav Fačini.

Prvu glazbenu poduku Ardian Halimi dobio je od svoga brata, a nakon školovanja na rodnom Kosovu, Halimi seli u Njemačku u potrazi za vlastitim glazbenim jezikom i novim znanjem. Sklada djela različite forme, za solo instrumente, ansamble, orkestre, zborove te komornu glazbu, ali i djela za eksperimentalne nijeme filmove iz 1920-ih. Publici je predstavio vlastite kompozicije, komornu skladbu praćenu umjetničkim radovima rađenim tehnikom akvarela te orkestralnu skladbu nastalu u proljeće 2020. godine tijekom lockdowna, a koju je posvetio svojoj supruzi.

– Najvažnija i najteža stvar je pronaći svoj vlastiti glazbeni jezik, ne samo za mene nego za sve skladatelje, pogotovo u današnjem vremenu kad je sve moguće. Ne možemo svoj rad staviti u mapu predodređenu samo za jednu glazbenu formu. Pišem kako bih se izrazio, skladam ono što osjećam i kako vidim svijet oko sebe, a baš to je individualno kod svake osobe – kazao je Halimi.

U sklopu dvotjedne rezidencije, Halimi će upoznati bogatu dubrovačku povijesno-umjetničku baštinu, što će iskoristiti prilikom skladanja novog glazbenog djela inspiriranog pojmom Libertas. U svojim kompozicijama koristi i imitira bučne i svakodnevne zvukove, a to mu je ideja uraditi i sada. Kao prvu poveznicu sa slobodom navodi more, koje će uz vjetar i kamen biti osnova njegove nove kompozicije inspirirane Dubrovnikom. Zainteresiranoj publici približio je i vlastiti proces nastajanja novog glazbenog djela, prikazujući i objašnjavajući grafičke skice budućih skladbi. Pri samom kraju predstavljanja zaključio je kako je pojam Libertas upravo ono što i sam osjeća skladajući.

Projekt #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans sufinanciran je iz programa EU Kreativna Europa te okuplja šest važnih festivala iz regije: KotorArt Don Brankove dane muzike (Crna Gora), Centar beogradskih festivala (Srbija), Festival Ljubljana (Slovenija), Vox Baroque (Albanija), Chopin Piano Fest (Kosovo) i Dubrovačke ljetne igre. Ciljevi projekta su usavršavanje i povezivanje djelatnika u kulturi, prije svega onih koji se bave glazbenim festivalima i klasičnom glazbom, poticanje skladanja novih djela inspiriranih lokalnom baštinom zemalja partnera projekta te umrežavanje i suradnja mladih glazbenika, skladatelja i organizacija koje se bave klasičnom glazbom na Zapadnom Balkanu.

Pročitajte još

Uspješno završen ovogodišnji ciklus izvedbi Renesansnog vrta ‘Amaryllis’

Dulist

Izvrstan spoj violine i glasovira u izvedbi Alene Baeve i Vadyma Kholodenka

Dulist

Igre prigodnim programom obilježile 750 godina od proglašenja Dubrovačkog statuta

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija