Politika

APSOLUTNI PREOKRET Županijski vijećnici odbili pravo prvokupa dijela Vile Rašice

APSOLUTNI PREOKRET Županijski vijećnici odbili pravo prvokupa dijela Vile Rašice

Nakon što je saga oko Vile Rašice nastavljena na 11. sjednici Županijske skupštine koja je u srpnju prekinuta kako bi se vijećnici mogli očitovati o pravu prvokupa ove nekretnine, vijećnici su 21 glasom ‘za’ odbili prihvatiti pravo prvokupa 2/5 Vile Rašice.

Predsjednica Županijske skupštine DDS-ova Vilma Kosović koja je najprije na proteklom dijelu sjednice pred vijećnike i izišla s prijedlogom da županija kupi 2/5 Vile Rašice, ove je srijede za govornicom istaknula kako se predomislila, tj. kako je njezin stav kao i stav DDS-a da ne prihvati pravo prvokupa nad ovom nekretninom.

-Smatram da je prekid sjednice bio opradvdan. Naime, utvrđen je čitav niz propusta po pitanju Zakona o očuvanju kulturnih dobara. U ovom konkretnom slučaju oko Vile Rašice, mediji su stvorili potpuno pogrešan dojam kako ja ili župan nekome pogodujemo. Na tragu te pogrešne slike i činjenice da mi nikome ne pogodujemo, poduzela sam mnoge radnje te uputila dopise te zatražila zakonska obrazloženja Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, Općinskog suda, DORH-a,  Državne geodetske uprave, UO za prostorno uređenje i UO za urbanizam Grada Dubrovnika kao i odvjetiničkog društva te opunomoćenicima ponuditelja. Moj stav je da županija ne treba kupiti 2/5 Vile Rašice. Naime, prema Zakonu o očuvanju i zaštiti kulturnih dobara,  prvokup i prethodne 3/5 Vile Rašice trebao je biti ponuđen državi, županiji i gradu, ali to nije napravljeno. Županija nije nikada primila zahtjev za prvokup te se skupština nije mogla ni očitovati. Općinsko državno odvjetništvo je potvrdilo da ni država nije dobila ponudu. Očito su majstori svog posla izigrali zakon. Evo prilike dušebrižnicima da to istraže. Kao predsjednica javno pozivam nadležna tijela da navedenu problematiku istraže – istaknula je Vilma Kosović.

Vjećnik Maro Kristić naglasio je kako je predsjednica današnjim istupom ‘ispala smiješna’ te kako bi volio da je iznijela nešto drukčije informacije. Podsjetio je kako su pred Županiju stavljene 2/5 Vile Rašice te kako nema razloga da županija ne prihvati pravo prvokupa.

-Osim toga predstavite nam podneske svih tijela koje ste kontaktirali. Zakon je takav kakav jest i pruža nam mogućnost da zaštitimo javni interes. Prekinuli smo prošlu sjednicu kako bismo dobili na vremenu i prekinuli rok unutar kojeg smo se morali očitovati, a sad ispada da to nije bilo točno i da ga nismo zaustavili – reko je Kristić koji je bio za kupnju udjela u Vili.

Vijećnica Kristina Ćurćija rekla je kako ju je strašno razočaralo što predsjednica skupštine nije podijelila dokumentaciju s vijećnicima.

-Danas smo došli ovdje i saznali da ste vi poduzeli mjere. Svaka čast, ali trebali ste nas obavijestiti i pronaći krivca. Razočarana sam što ste imali manjkav dokumenat koji ste stavili pred nas vijećnike na početku prošle sjednice – rekla je Ćurćija.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je predsjednica Kosović ispravno postupila u svemu i da nema valjanog razloga zbog kojeg bi županija kupila samo 2/5 ičega.

-Ja takav prijedlog nikada neću podnijeti. Neće županija ulaziti u vlasništvo s nekim u 2/5. Nikada nije ponuđen prvokup zelenih površina žuapniji i nije morao biti jer nije to kulturno dobro – istaknuo je župan.

Vijećnik Teo Andrić podcrtao je kako ‘ništa ne razumije kolegu Kristića’

-Čini mi se da ima neka saznanja koja mi nemamo. Čini mi se da je riječ o prepucavanjima na privatnoj razini. Meni je bitno da danas donesemo odluku. Ovako možemo pričati sljedeća četiri sata, ali to me ne zanima. Jesmo li ikada ovdje iskoristili pravo prvokupa? Nismo. Ima li smisla kupovati 2/5 ičega?  Zbog čega bi kupili? Da se ne gradi tamo? Ma gradit će netko drugi. Ako ovo prihvatimo, eto mene drugi put, ja predlažem da se kupi sve što se nudi u županiji i na otocima – naglasio je Andrić.

Vijećnik Marko Mujan pitao je kolege vijećnike o čemu danas uopće raspravljaju i što se može napraviti?

-Prošli put razgovarali smo na jedan način, a sad smo na skroz drugom načinu. Vraćamo se na institucije koje ne mogu ništa napraviti. Jambo je u pravu, nudi se i tko ima novaca, kupit će. Predzadnji dan prije odluke nam je ova odluka stavljena na pjat, a onda smo izgubili još dva mjeseca. Suzdržan sam jer mi se ne sviđa kamo ovo sve ide kao ni način na koji raspravljamo – riječi su vijećnika Mujana.

-Predsjednice, zašto jednostavno danasniste rekli da ste pogriješili? Ova je rasprava krenula u potpuno krivom smjeru. Zašto nismo dobili ponudu za kupnju i te 3/5 Vile Rašice? Tu ima posla Državno odvjetništvo – rekao je Penić.

Vijećnica Ćurćija oštrim je tonom  istaknula kako se ne želi sramotiti zbog današnjih odluka sjednice oko Vile Rašice.

-Ne možete nakon dva mjeseca reći da nešto ne štima, morate sve to podijelitii s nama – zaključila je Ćurčija.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist