Aktualno

Apel nemarnim građanima

pozar vatrogasci168

Budući da je u razdoblju od 25. veljače do 7. ožujka diljem Hrvatske zabilježen veći broj požara na otvorenom prostoru, Državna uprava za zaštitu i spašavanje uputila je apel građanima.

Povećan broj požara i hektara izgorjelog raslinja (trave, makije, niskog raslinja, šume i zapuštenih poljoprivrednih površina) izravan su rezultat sušnijeg i vjetrovitog vremenskog razdoblja, suhe vegetacije, koja još nije ušla u fazu ozelenjivanja te nemarnog spaljivanja biljnog otpada.

Kako navode iz DUZS-a, gašenje takvih požara uvjetuje angažiranje znatnijih zemaljskih vatrogasnih snaga i zrakoplova, a u konačnici, osim materijalne štete prouzročene požarom, angažman navedenih snaga iziskuje i trošenje znatnijih financijskih sredstava, predviđenih za ljetnu požarnu sezonu.

– Stoga, apeliramo na građane da tijekom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, biljni otpad saniraju na način da ne dovode u opasnost ljude i imovinu te u tom cilju izbjegavaju i onečišćenje zraka i okoliša. Skrećemo pozornost da je saniranje i odlaganje biljnog otpada regulirano između ostalog i Odlukama lokalne samouprave (županijske, gradske ili općinske), kojima su propisani svi uvjeti postupanja.

Ako je paljenjem vatre na otvorenom prostoru nastala šteta ili onečišćenje okoliša, policija i nadležne inspekcije zaštite okoliša pokreću prekršajne prijave, a ako se uzrokuje znatnija opasnost po ljude i imovinu, protiv počinitelja policija podnosi i kaznenu prijavu – apeliraju iz DUZS-a.

 

Pročitajte još

HRVATSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Ne bojte se, od kućne klime se ne možete zaraziti legionarkom!

Dulist

Nikolina Pozniak odlazi s čela Lokruma

Dulist

OBAVIJEST IZ ELEKTROJUGA Tko je bez struje u četvrtak?

Dulist