Aktualno

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ O PORASTU NASILJA Djeca ne smiju drugima služiti kao vreća za boks! Dosta je!

anita bonacic obradovic gradsklo vijece007
Anita Bonačić Obradović

Gradska vijećnica SDP-a Anita Bonačić Obradović osvrnula se u priopćenju za medije na porast nasilja među djecom. Naglašava kako se djeca i mladi, svakodnevno nose s brojnim izazovima, od školovanja, odnosa s vršnjacima, nasilja u obitelji, nasilja na društvenim mrežama, nasilja u školama.
-Svjedočimo porastu nasilja među djecom, izgovaranju pogrdnih riječi, gašenju opušaka, primjerima psihičkog i fizičkog zlostavljanja. To se više ne događa tamo negdje, nego nažalost, tu kod nas. Da, tu kod nas, gdje imamo hrabre mame koje svjedoče i pitaju se kome se obratiti.
Nasilje počinje jako rano, već u prvim razredima osnovne škole. Što se događa s našom djecom, jesmo li pripravni kao društvo i kao roditelji za to? Razgovaramo li s djecom? Slušamo li ih? Imamo li plan?
Često je toj djeci teško o svim tim mislima i osjećajima razgovarati s najbližima jer se boje osude ili da ih neće razumjeti. Boje se prokazivanja i nastavka još jačeg zlostavljanja! Tu uskačemo mi, roditelji, učitelji, stručne službe, odrasli koji svojoj djeci moramo biti potpora i moramo biti njihov glas. Jer je dosta! Mentalno zdravlje djece je ugroženo – navodi vijećnica te iznosi i podatke.
-Podaci govore: Dramatičan porast pokušaja samoubojstava u prvih 5 mjeseci ove godine (porast od 280 posto u godinu dana). U Hrvatskoj postoji samo jedna dječja psihijatrijska bolnica smještena u Zagrebu, raspolaže s 37 kreveta, a potrebe su puno veće (zabilježen je porast broja hitnih hospitalizacija, u 2019. godini bio 1.448, dok je u 2022. godini on iznosio 2.264, što je povećanje od 56 posto). Porast suicida od gotovo 30 posto u 2022. u odnosu na prošle godine. Izostanak nacionalnog strateškog plana razvoja dječje i adolescentne psihijatrije. No, to nije jedini problem – za djecu kojoj je potrebna pomoć u cijeloj državi postoji samo 56 dječjih psihijatara (pola tek na specijalizaciji).
Nedovoljan broj psihologa u školama, nedovoljan broj drugih stručnjaka koji rade s djecom, a 50 posto psihičkih teškoća javi se prije 14. godine.
Ono što je potrebno jest program koji bi bio usmjeren na osnaživanje uloge nastavnika, odgajatelja i roditelja za stjecanje socijalnih i emocionalnih vještina kako bi znali prepoznati simptome traume i probleme u području mentalnog zdravlja. Probleme trebamo rano uočiti, jer prevencija je bitna.
Djeci treba pomoći da se osnaže i da se znaju nositi, te da znaju iskomunicirati svoje probleme pri čemu Građanski odgoj u školama to može omogućiti.
Za rješavanje problema ne smijemo biti nojevi, nego ga vidjeti, a potreban je strateški plan i politička volja! Ali već jučer!!!
Našu djecu nismo rodili niti dobili da nekome drugome služe kao vreća za boks ili da budu sredstvo iživljavanja! I zato otvorimo širom oči i kao roditelji, i kao društvo u cjelini – poručuje gradska vijećnica Anita Bonačić Obradović.

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist