Politika

ANDRO VLAHUŠIĆ Jedan gost u privatnom smještaju troši koliko i 10 gostiju s kruzera

ANDRO VLAHUŠIĆ Jedan gost u privatnom smještaju troši koliko i 10 gostiju s kruzera

Nezavisni gradski vijećnik Andro Vlahušić analizirao je turističku sliku grada ususret najavljeno tematskoj sjednici Gradskog vijeća o turizmu.
-Prema izvješćima Turističke zajednice u Dubrovniku je protekle godine ostvareno 3.885.431 noćenja, plus Nautika 276.990 noćenja, što ukupno čini 4,16 milijuna noćenja. Hotelski gosti ostvarili su 1.996.822 noćenja, s prosječnim boravkom od 2.94 dana. Privatni smještaj ostvario je 1.387.642 noćenja s prosječnim boravkom od 3,94 dana ili jednim danom duže nego hotelski smještaj. Kao što je vidljivo iz službenih brojki, privatni smještaj ostvario je 33 posto ukupnih noćenja u Dubrovniku ili svako treće noćenje. Trideset i tri posto noćenja u privatnom smještaju daleko je najmanji udio koji privatni smještaj ostvaruje u bilo kome gradu, općini na Jadranu i u kontinentalnoj Hrvatskoj. U većini destinacija udio privatnoga smještaja čini 70 posto noćenja ili više – ističe Vlahušić u priopćenju za javnost.
Dodaje kako je Mato Franković jedini gradonačelnik ili načelnik u Hrvatskoj koji predstavlja mjere kojima bi udio broja noćenja u privatnome smještaju trebao pasti za jednu trećinu te činiti svako peto noćenje u Dubrovniku.
-Najvažnije pitanje u turizmu je koliko turisti troše u destinaciji te kome ide zarada od turizma. Građanima ili stranim vlasnicima.
Dubrovačka turistička zajednica napravila je 2018. godine veliko TOMAS istraživanje o zadovoljstvu gostiju u Dubrovniku te dnevnoj potrošnji koje je obuhvatilo tri skupine gostiju, hotelske goste, goste u privatnome smještaju i goste sa kruzera.
Prosječno dnevno stacionarni gosti u Dubrovniku trošili su 170 eura, a gosti s kruzera 51,2 eura ili 3,3 puta manje. Istraživanje o dnevnoj potrošnji gostiju Dubrovnika u protekloj godini nije provedeno, ali postoje javni podaci o stopi inflacije po kojima se onda izračunava dnevna potrošnja turista protekle godine u odnosu na 2018. godinu. Prema podacima Državnoga zavoda za statistiku, kumulativna stopa inflacije od 2018. godine do kraja 2023. godine, iznosila je 27 posto, iako su cijene hrane i smještaja rasle nešto više.
Kada primijenimo prilagođenu stopu inflacije na TOMAS istraživanje iz 2018. godine dobijemo prosječnu dnevnu potrošnju stacionarnih gostiju od 216 eura, dok su kruzerski gosti lani trošili 65 eura.
Prema ovim objektivnim pokazateljima, smještajni gosti, koji su ostvarili 4,16 milijuna noćenja dnevno su lani trošili 216 eura ili ukupno 900 milijuna eura. Kruzerski gosti, njih 525 tisuća, prosječno su dnevno trošili 65 eura i potrošili u gradu 35 milijuna eura. Ne treba zanemariti da najveći dio zarade od kruzerskih gostiju i njihove potrošnje u Dubrovniku uzimaju same kruzerske kompanije koje naplaćuju i pedeset posto provizije na shuttle bus i organizirane izlete, a da istovremeno gradu Dubrovniku ne plaćaju ništa za vožnju shuttle busa iz Gruža do Pila ili jako malo za turističko vođenje svojih gostiju u povijesnoj jezgri.
Protekle godine turisti koji dolaze na jednodnevne izlete iz drugih dijelova županije ili regije, potrošili su još oko 25 milijuna eura.
Ukupna turistička potrošnja u gradu Dubrovniku, protekle 2023. godine po dostupnim službenim podacima iznosila je 960 milijuna eura. Devetsto milijuna eura ili 93 posto potrošnje ostvarili su stacionarni gosti, trideset pet milijuna eura ili 4 posto gosti s kruzera te dvadeset pet milijuna eura ili 3 posto ostali gosti.
Prema podacima Zračne luke Dubrovnik preko koje dolazi 85 posto svih dolazaka turista u Dubrovnik, ove godine očekuje se u gradu Dubrovniku 1,5 milijuna dolazaka turista koji će ukupno ostvariti oko 5 milijuna noćenja. Broj kruzerskih putnika očekuje se nešto veći i iznosit će oko 600 tisuća putnika.
Turistička potrošnja u gradu Dubrovniku pod uvjetom da cijene ostanu iste, a ostvari se povećanje broja gostiju narast će sa 960 milijuna eura na 1,150 milijuna eura. Stacionarni gosti potrošiti će milijardu i osamdeset milijuna eura, dok će kruzerski i jednodnevni gosti potrošiti oko sedamdeset milijuna eura.
Za kraj ostaje pitanje za sve nas građane Dubrovnika, gradske vijećnike i samoga gradonačelnika. Zašto smanjivati privatni smještaj u gradu Dubrovniku, te kažnjavati građane Dubrovnika koji iznajmljivanjem svoje imovine i svojim radom zarađuju kruh naš svagdašnji za sebe, svoje obitelji i svoju djecu? Ne zapošljavaju strane radnike, a njihovi gosti troše deset puta više nego kruzerski gosti, ostaju dan duže u gradu nego hotelski gosti te ne uzrokuju nikakve ili jako male prometne gužve na prometnicama i povijesnoj jezgri grada – zaključuje Vlahušić.

Pročitajte još

Ivica Todorić osnovao stranku i najavio izlazak na parlamentarne izbore

Dulist.hr

REALDU KONFERENCIJA Dubrovnik ima 4 tisuće praznih stanova, a pitanje dugoročnog najma nije riješeno

Dulist

[FOTO] DOSTA JE! Na prosvjedu u Zagrebu i dubrovačka oporba

Dulist