Politika

ANDRO VLAHUŠIĆ ‘3 milijarde kuna tek su početak – u Dubrovnik ponovno dovodimo svjetske produkcije!’

Kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Andro Vlahušić najavio je dolazak novih filmskih produkcija u Dubrovnik, po uzoru na HBO-ovu Igru prijestolja od koje je Hrvatska zaradila minimalno 2 do 3 milijarde kuna.

-Tri milijarde kuna, koliko je Hrvatska do sada zaradila od Igre prijestolja, preko Dubrovnika su se slile u državni proračun isključivo dubrovačkom diplomacijom. Upravo tim pristupom u narednim godinama ponovno ćemo dovesti svjetske produkcije i napuniti i gradsku i državnu blagajnu i tako ubrizgati nužno potrebnu financijsku injekciju kao lijek za korona krizu – navodi Vlahušić u priopćenju za medije.

Podsjeća kako je priča oko dolaska Igre prijestolja započela u proljeće 2011. godine, kada su u Ured gradonačelnika Dubrovnika došli producenti iz HBO-a u pratnji Maroja Žanetića.

-Htjeli su snimati u Dubrovniku i okolici, a kada su sve izrekli i izrazito zabrinuti pitali su kakav je moj stav pozvao sam tajnicu da mi donese memorandum Grada, na njemu udario pečat te potpisao slijedeći tekst: Za HBO i Game of Thrones Grad Dubrovnik i gradonačelnik omogućit će snimanje na svim javnim površinama Grada i prostorima u vlasništvu gradskih tvrtki i ustanova te ishodovati sva potrebna odobrenja za nesmetano snimanje Game of Thronesa u Dubrovniku. Ostalo je povijest, započeta jednim potpisom na memorandumu Dubrovnika. A procjena Instituta za javne financije kaže da je tako Hrvatska zaradila minimalno 2 do 3 milijarde kuna u razdoblju od 2012.-2018. godine.

Nastavak te priče bili su pregovori s Lucasfilmom, dijelom velikog Disneya, s kojim smo više od godinu dana pregovarali u potpunoj tajnosti. Kada me HDZ jednoga dana napao u gradskoj vijećnici zbog novih ideja, odgovorio sam im: Prije će svemirci sići na Stradun nego što će se HDZ promijeniti. Svi su se tome smijali, ali ja sam tad u džepu imao ugovor za snimanje Ratova zvijezda. Nakon njih u grad je stigao i Robin Hood. Izvanredno smo odradili tri svjetske produkcije najvećeg nivoa. Daleko sam bio odmakao i u pregovorima za snimanje Jamesa Bonda u Dubrovniku, a s izvanrednom ekipom mladih ljudi iz udruge Aster bilo je dogovoreno osnivanje Muzeja filma u Luži koji je trebao biti ne samo prvoklasna turistička atrakcija, nego i svojevrsna recepcija za sve filmske produkcije. Mojom eliminacijom iz javnog i političkog života grada i Hrvatske i dolaskom na vlast HDZ-a i Mata Frankovića prestali su stizati filmovi u Dubrovnik i nove milijarde kuna u Hrvatsku, jer su uveli pravilo da moraju prvo oni pročitati scenarij, a nakon toga ćete odlučiti tko može doći snimati. Naravno da takve osobe nitko u svijetu filma nije uzeo ozbiljno, a rezultati njihovog poteza su jasno vidljivi.

Zato ću već prvih dana po povratku na čelo našeg Grada sjesti i direktno s HBO-om dogovoriti da se nova serija House of Dragon snima na lokacijama u Dubrovniku. Razgovarat ću i s Disneyem i Lucasfilmom te dogovoriti da se nove filmske produkcije iz franšize Ratovi zvijezda također nastave snimati ovdje, kako bi naš grad bio opet prikazan Las Vegasom daleke galaksije, dok ćemo s Netflixom pokušati dogovoriti ugovor kako bi Dubrovnik postao kulisa budućih serija i povijesnih priča. Jedna od njih mogla bi biti i ljubavna bajka, fiktivna priča o Mari Sorgo i nastanku prve karantene.

To je posao gradonačelnika Dubrovnika – biti kreativan, prepoznati vrijednosti, donijeti novu stvorenu vrijednost u naš grad i Hrvatsku, zaraditi nove milijarde i zaposliti stotine ljudi, omogućiti dubrovačkim vodičima, trgovcima da predstavljajući svoj grad prodaju i najmodernija rješenja. Jer ideje i novi projekti jedini su istinski lijek za ovu krizu – zaključuje Vlahušić u priopćenju za javnost.

Izbori 2021.

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ Zašto je podržan plan Zračne luke koji pokriva nečiju nesposobnost?

Dulist

FRANKOVIĆ UZVRATIO SRĐEVCIMA Pozdravila vas je Renata Suša

Dulist

SRĐEVCI FRANKOVIĆU ‘Ako se želite boriti za javni interes, uvijek ste stranka u postupku, ne samo kad vam to odgovara’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija