DuList IN

Amira Medunjanin napunila Lazarete

blank

Art Radionica Lazareti ugostila je jednu od najboljih pjevačica sevdalinki  s ovih područja – Amiru Medunjanin.

Ona je nastupila s giratistom Boškom Jovićem i kontrabasistom Edvinom Hadžićem Amiru mnogi  nerijetko uspoređuju s legendarnom jazz pjevačicom Billie Holiday, a ističe se jedinstvenom emocijom i inovativnošću kojom pristupa sevdahu, karakterističnim stilom izvođenja kojim je udahnula novi život višestoljetnoj tradiciji te iskrenom ljubavlju prema poeziji te glazbe.

Usporedbe s Cesariom Evorom i Billie Holiday ponajprije odražavaju način na koji Amira transformira sevdah iznutra, konstantno pronalazeći novi kontekst i formu, te ‘uzburkavajući’ uobičajeni stil izvođenja, definiran kroz stoljeća. No, možda je najbitnije reći da je Amirina glazba ona koja će vam istovremeno oči ispuniti suzama i srce radošću.

Ova poznata umjetnica uspjela je izgraditi vlastiti stil izvođenja tradicijske glazbe dovodeći izvedbe do samog savršenstva. Novinar Garth Cartwright je naziva "bosanskom Billie Holiday". Nakon što je 2003. godine gostovala na albumu "A Secret Gate", Mostar Sevdah Reuniona, Amira Medunjanin 2005. godine snima svoj debitantski album "Rosa".

Album dobija sjajne kritike u Velikoj Britaniji i širom Europe, pojavljujući se i među kandidatima izbora za "album godine". Posljednji album, Amulette, objavljen od strane izdavačke kuće Harmonia Mundi, snimljen je u suradnji sa priznatim umjetnicima poput Bojana Zulfikarpašić, Bachara Khalife, Nenada Vasilića, Kima Burtona, Waltera Quintusa i Vlatka Stefanovskog.
 

Pročitajte još

Razvijte svoju jesensku garderobu jedinstvenim primjercima tenisica

Dulist

U SUBOTU Deseti susret ljubitelja Vespi u Dubrovniku

Dulist

Meksičko vjenčanje iz snova Fani Stipković i Fernanda Hierra

Dulist