Hrvatska

Amerikanci će Poreznoj upravi pomoći u borbi protiv utaje poreza

Amerikanci će Poreznoj upravi pomoći u borbi protiv utaje poreza

Ministar financija Boris Lalovac objavio je da će američki stručnjaci našoj Poreznoj upravi pomoći u uspostavi novog sustava protiv utaje poreza i prevara.

Kako javlja HRT, Lalovac i potpredsjednik Vlade Branko Grčić u Washington su otputovali na glavnu skupštinu MMF-ai Svjetske banke, a posjetili su i još neke institucije.

– U SAD-u smo obavili vrlo kvalitetne razgovore s investitorima, nismo se došli zaduživati. Posjetili smo američko ministarstvo financija, a naš se državni odvjetnik sastao s čelnim ljudima američke porezne uprave – kazao je Lalovac koji nije želio procijeniti koliko se godišnje u Hrvatskoj utaji poreza.

– Porezne prijevare veliki su problem u SAD-u i Europi. Iznos tih utaja u prosjeku u EU doseže 2 posto BDP-a, no u nekim zemljama i 5 ili 6 posto, što znači da se radi o vrlo velikom novcu – kazao je Lalovac koji je sa Svjetskom bankom dogovorio projekte iz zdravstva i socijale u vrijednosti 150 milijuna eura.

Ministar je rekao i da će u studenom predstavnici MMF-a stići u Hrvatsku kako bi pojedinim ministarstvima pomogli u postavljanju metodologije izračuna rashoda, odnosno dubinske analize.

– MMF-u i Europskoj komisiji smo rekli da u mirovine nećemo dirati, jer su u Hrvatskoj mirovine preniske. Neće biti linearnog rezanja plaća. Svaki će ministar u svojem resoru vidjeti koliko može napraviti – rekao je ministar financija.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist