DuList IN

ALPSKA PUSTOLOVINA NA KROVU EUROPE HPD Sniježnica uskoro na Mont Blancu!

Mont Blanc

Dok većina uživa u blagodatima našeg Mediterana, toplom vremenu i kupanju, HPD Sniježnica kreće u alpsku pustolovinu – na visine gdje se vječni led nikad ne topi.

U organizaciji HPD Sniježnice  od 20.-27. srpnja trajat će uspon na planinski masiv Mont Blanca u Francuskoj. Pridružit će im se i po član PU Kondor iz Dubrovnika i PD Pestingrad iz Kotora. Zajedničkim će snagama pokušati uspeti takozvanu ‘Veliku bijelu planinu’, prepunu tajni i opasnosti.

Kroz proteklu sezonu zimskih uspona alpinisti HPD Sniježnice pripremali su se po planinama Hrvatske i Crne Gore. Uspješno su svladani iznimno tehnički, fizički a time i psihički naporni usponi na snijegom i ledom okovanim okolnim planinama poput Vasojevićkog Koma, Babljeg Zuba na Sinjajevini, Malog Žurima na Moračkim planinama, Sniježnika na Platku itd. Iskustva stečena sa uspona na Kilimandjaro, Grossglockner i Aconcagua   prenijeta su i ostalim dubrovačkim alpinistima članovima HPD Sniježnice, tako da je uspon na Mont Blanc plod dugogodišnjeg rada i ulaganja u znanje kroz alpinističke i planinarske škole mahom u organizaciji HPD Sniježnica. HPD Sniježnica je prepoznala težinu ove mini ekspedicije te je u obliku financijske pomoći pomogla svoje članove kao i prijatelje iz drugih pl. udruga.

 

Mont Blanc je inače visok 4810 m i najviši je vrh Alpa kao i Zapadne Europe. Vrh je prekriven vječnim ledom i snijegom, debljina te sniježnoledene kupole nekad zna dosegnuti i 25 metara. Temperatura je uvijek ispod nule. Vrh je dosta vjetrovit a uobičajena temperatura ledenih glečera u kolovozu bude oko -15°C.  Vrh je dio planinskog masiva koji sačinjava više impozantnih vrhova i grebena a nalazi se na granici Francuske i Italije iznad poznatog skijaškog centra Chamonixa, koji je ujedno i baza za skoro sve uspone. Cijeli taj životopisni kraj podno Mont Blanca je popularan zbog alpinizma, planinarenja, skijanja, paraglajdinga, snowboardinga kao i zbog iznimnih prirodnih ljepota. Svake godine na tisuće planinara i alpinista planinari tim krajevima, samo manji dio uspije i uspeti taj naizgled okrutni i neosvojivi vrh.  Nažalost, u dosadašnjim pokušajima je poginulo oko tisuću planinara i alpinista. Zato je potrebno imati dobru psihofizičku spremu, alpinističko/planinarsko iskustvo i odgovarajuću opremu za tu vrstu uspona. Od planinarskog doma Tete Rousse zapravo počinje opasniji dio uspona. Tu vlada vječna zima, uvijek je hladno. Veći dio dana puše dosta jak vjetar, malo je kisika u zraku, hoda se usporeno. Visinska bolest je također česta, pogotovo kod nedovoljno aklimatiziranih alpinista.  Dosta često se može naići na razne provalije, ledene strmine, pukotine kao i na mjesta gdje doslovno leti kamenje. Najpoznatije opasno mjesto je takozvani ‘kuloar smrti’ gdje u slučaju odrona kamenje leti oko 60-tak km/h sa viših predjela. Kacige, dereze, cepini, penjački pojasevi su obavezni dio opreme.

Uspon na Mont Blanc  će trajati 4 dana po dolasku u Chamonix. Prvi dan je rezerviran za aklimatizaciju na Aguille du Midi (3800 m), isti dan se spušta nazad u Chamonix, te se slijedeće jutro kreće „Gouter rutom“ prema prvoj točki, planinarskom domu Tete Rousse (2600 m) gdje se spava u šatorima. Pokret je sutradan u rano ujutro oko 4  da bi se kroz opasni ‘kuloar smrti’ prošlo što ranije radi velike opasnosti od kamenih lavina. Nakon otprilike 4 sata trebalo bi se doći do planinarskog doma Gouter Hut koji se nalazi na 3880 m gdje se ostavlja dio stvari. Zatim se u navezi sa cepinima i derezama kreće prema vrhu. Najveći vrh zapadne Europe Mont Blanc (4810 m) trebalo ti zagaziti nakon 8 sati hodanja i penjanja po kamenjaru i ledenom grebenu. Sa vrha slijedi povratak u Gouter hut, gdje se i spava. Ujutro je predviđeno spuštanje u grad Chamonix.

Nadamo se da će bez obzira na razne opasnosti Mont Blanc biti uspješno ‘osvojen’ i da će se nastaviti niz uspetih vrhova u organizaciji HPD Sniježnice. Kao i što se nadamo jednoj lijepoj reportaži sa ledenog krova Europe a možda i pokojoj suvenirskoj kockici leda! Kao i uvijek dosad: nema nas đe ne dođemo, HPD Sniježnica!

Pripremili: Đani Kobilić & Lazar Badanjac

HPD Sniježnica   www.hpd-snijeznica.hr

 

 

 

 

Pročitajte još

[FOTO] PUN GRAD TURISTA Điravaju, razgledavaju, fotografiraju se

Dulist

[FOTO] PLESNI STUDIO LAZARETI Sjajni rezultati na natjecanju u Mostaru!

Dulist

SJAJNI REZULTATI NA DRŽAVNOM PRVENSTVU Župske mažoretke Lara i Katarina osvojile zlato!

Dulist