Kultura

„Allons enfants“ prvi premijerni naslov Igara

„Allons enfants“ prvi premijerni naslov Igara

Premijerni dramski program 64. Dubrovačkih ljetnih igara otvorit će autorski projekt Boba Jelčića i Nataše Rajković „Allons enfants“ u nedjelju, 28. srpnja u 21:30 sati u Gradskoj vijećnici, najavili su danas na konferenciji za medije intendant Krešimir Dolenčić, autori i redatelji predstave Bobo Jelčić i Nataša Rajković te Josipa Vodenac, direktorica Poslovnog centra Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke.

– Prije prve ovogodišnje dramske premijere osjećamo uzbuđenje i radost. Također smo na trećini festivala i do sada smo ispunili obećano. Nastupilo je preko 150 studenata, gotova je koprodukcija, bilo je lijepih koncerata, uprizorili smo titlovanje dramskih predstava za stranu publiku. Kad sam s prozora pored Orlanda vidio predstavu Triko cirkus teatra, probu Bobovog i Natašinog projekta, zidne novine koje ekipa redovno ažurira, te predstavljanje knjige u Sponzi Ivice Kunčevića, mogu reći da ostvarujemo ono geslo Zidine od kamena i srce od umjetnosti – rekao je uvodno intendant Igara Krešimir Dolenčić.  
 
Za dramsku premijeru „Allons enfants“ OTP banka donirala je 180.000 kuna, čime je nastavila dugogodišnju tradiciju podupiranja Dubrovačkih ljetnih igara, a pripremljene su i dodatne pogodnosti pa svi koji ulaznicu za ovu dramsku premijeru plate MasterCard PayPass debitnom ili prepaid karticom OTP banke ostvaruju popust u iznosu od 50 kuna, odnosno kartu za premijeru dobivaju po cijeni od 48 kuna na blagajni Dubrovačkih ljetnih igara.

– Osobito nam je drago što i ove godine podupiremo dramsku premijeru koja je idejno temeljena na dubrovačkim autorima – rekla je prigodom uručenja čeka Josipa Vodenac, direktorica Poslovnog centra Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke.

„Allons enfants“ projekt je koji se kroz sjednice Gradskog vijeća bavi osvještavanjem sadašnjeg trenutka grada, s pozivanjem na tradiciju i uključivanjem aktualnog, dokumentarnog materijala, kao postupka penetriranja u tkivo sadašnjosti i prva je predstava koja se igra u Gradskoj vijećnici. Predstava naziv posuđuje od istoimenog djela Iva Vojnovića, no „Allons enfants“ Boba Jelčića i Nataše Rajković počinje mnogo kasnije, u vremenu drukčijih modela vlasti i drukčijih vrijednosti. U Gradskoj vijećnici publika i izvođači, kako profesionalni glumci tako i građani, dovedeni su pred niz važnih, nevažnih, osobnih, javnih, kazališnih, političkih i ostalih pitanja.

– Ozbiljne pregovore počeli smo prije dvije godine kada je postignut dogovor koji je kasnije pao u vodu. Ideja je bila napraviti ovakvu predstavu s obzirom da je Dubrovnik postao dominantna turistički grad, koji polako gubi kvalitetu pa je čak bilo govora o izmještanju Igara iz Grada. S obzirom da Nataša i ja reagiramo na situacije na koje nailazimo, u Dubrovniku smo uočili značajno naglašenu političku osviještenost građana. Stoga smo predstavu „Allons enfants“ koncentrirali u Gradskoj vijećnici i oko vijećnici na dva punkta – naglasio je autor i redatelj Bobo Jelčić.

– Politika nas je determinirala i ušla u naš apsolutni fokus stoga predstavu radimo u Gradskoj vijećnici jer osjećamo što politika radi ljudima. Zatekao nas je jedan politički događaj i  zaključili smo da je riječ o modelu koji mogu zablokirati i otvoriti neke stvari koje se tiču svih sredina. Stoga moram reći da moramo mijenjati model komuniciranja i moramo se nekako obraniti – dodala je Nataša Rajković
 
Autorski dvojac Bobo Jelčić i Nataša Rajković dubrovačkoj se publici prvi put predstavio prije deset godina s hvaljenom „Radionicom za šetanje, pričanje i izmišljanje“, a njihov originalni izraz počiva na promatranju svakodnevnice i individualnom pristupu svakome glumcu, odnosno osobi koja se krije iza glumca.
 
Uz redatelje Boba Jelčića i Natašu Rajković, asistenticu Petru Jelaču, autorsku ekipu čine i Alen Kozina i Bojan Gagić zaslužni za vizualno i zvučno oblikovanje predstave. Članovi Festivalskog dramskog ansambla su Perica Martinović, Marija Škaričić, Dina Puhovski, Nikša Butijer, Marko Makovičić, Siniša Ružić, Krešimir Mikić, Edi Jertec, Jerko Marčić te građani grada Dubrovnika odabrani na audicijama.

„Allons enfants“ na programu Igara je 28., 29., 30. te 31. srpnja u 21:30 sati u Gradskoj vijećnici te ispred Gradske vijećnice.

Kako je sjednica Gradskog vijeća zakazana za 30. srpnja u 17:00 sati, izvedba „Allons enfants“ taj dan će se, ukoliko sjednica ne bude gotova do zakazanog početka predstave, održati u Kazalištu Marina Držića umjesto u Vijećnici.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist