Zanimljivosti

“Alkohol mi je odnio sve u životu”

"Alkohol mi je odnio sve u životu"

Mnogi će reći kako život piše bajke. No, ipak češće ispisuje tragedije, a pitanje  je koji je to „okidač“ potreban da se čovjek u potpunosti promijeni, te da nekoć uspješna i dobrostojeća osoba postane beskućnik.

Primjer okrutnosti života možemo pronaći u našem najbližem susjedstvu. Mnoge generacije lapadskih učenika sigurno se sjećaju Vicka Lazzaria. Gdje je taj čovjek danas? Pronašli smo ga, sasvim slučajno, u hotelu Vis 2. Nekoć omiljeni profesor, knjižničar i voditelj literarne grupe u Lapadskoj školi, danas je čovjek koji živi na rubu egzistencije. U ratu je sve krenulo nizbrdo, supruga ga je napustila, otputovala iz Dubrovnika, a on se odao alkoholu. 

– Grozno mi je tu, ali što ćete – pojadao nam se na početku Vicko Lazzari, osvrčući se po desetak kvadrata hotelske sobice.

– Život mi je krenuo nizbrdo. Sa suprugom sam danas u dobrim odnosima. Ona me ostavila sa troje djece. Imam dva sina i kćer. Tada sam razočaran prodao kuću u Peytonu, a kasnije sam kupio nešto u Mokošici. Inače, ja sam do tada pomogao u izgradnji igrališta, imao sam i trafiku. Bio sam bogat čovjek, radio u školi, prevodio s 5, 6 jezika. Evo baš sam nedavno razgovarao na portuglaskom , jer ako znaš francuski, onda razumiješ slične jezike. Znam i talijanski i to nekoliko narječja  jer mi je očeva obitelj prije 600 godina došla u Cavtat, Boku i u Dubrovnik – dodaje Lazzari.

Sa članovima obitelji u dobrim je odnosima, redovno ga posjećuju, a najvažnije mu je njihovo zdravlje.

Generacije lapadskih đaka sigurno pamte profesora Lazzaria.
– Zovu me care, legendo. Svugdje viđam svoje učenike. Mnogi stanu sa mnom pa mi se jave, pitaju kako sam. Mnogi od njih danas imaju restorane. Ja sam imao jednu manu jer nisam volio davati negativne ocjene, a zbog toga sam u to doba imao problema sa ostalim profesorima, posebno s ravnateljima. Mislio sam – ako već nekoga učim, onda ga moram naučiti pisati, da zna napisati pismo –  napominje.

I sam profeseor bavio se pisanjem. Autor je nekoliko knjiga, a povjerio nam se kako ima i tri nove knjige samo mu nedostaje novaca, a sponzora nema. Do sada je napisao 14 knjiga.

Lazzari je u slobodno vrijeme slikao, bio je novinar, radio je u Studentskom teatru Lero, a u dva mandata bio je i predsjednik Bokeljske mornarice. Tako je primjerice Studentski teatar Lero u tvrđavi Revelin 4. svibnja 1971.  premijerno izveo njegovu predstavu „Naša ljubavna priča“, a dvije godine kasnije u  KMD i gimnazijski happeninig „Stradun“ . No alkohol je uzeo svoj danak.  

Cijelu životnu priču profesora Vicka Lazzaria i njegovu poruku svim alkoholičarima pročitajte u novom broju duLista, koji je od jutros na kioscima.
 

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist