Županija

[AKTIVIRALA SE STARA BOLEST] Malvasija gotovo u statusu ugrožene, a gdje su potpore?

[AKTIVIRALA SE STARA BOLEST] Malvasija gotovo u statusu ugrožene, a gdje su potpore?

Konavoski priznati vinar Niko Karaman javlja nam se na telefon. U lozi je, kaže, ipak, nalazi vremena za komentirati nam slučaj američkog cvrčka, cikade koja je prava pošast za lozu i koja se već godinama suzbija u Europi. Invazivna vrsta čini velike štete vinarima i o njemu će nam pričati naš sugovornik, no prije toga osvrće se na drugu stvar – pravu ugrozu i stvarnu opasnost zbog koje je – vjerovali ili ne – malvasija dubrovačka u statusu ugrožene!

Stara bolest ponovo aktivirana
– Mi u Konavlima, no ne sami mi, već i Istrijani, suočavamo se s jednom starom bolešću vinove loze koja se posljednjih godina strahovito širi. Radi se o ESCA-i, apopleksiji vinove loze, koja je takva pošast da je malvasija dubrovačka došla u fazu pitanja opstanka. Bolest je to koja napada drvo, kompleks je gljiva koji napada drvo, uništava drvo loze i dolazi do odumiranja čitavog drva. Strahovito se širi putem rana odnosno prilikom rezidbe i zasad još uvijek nema ozbiljnih rješenja za suzbijanje, osim preventivnih mjera. To znači da se vade zaraženi trsevi, potom se spaljuju, a prevencija kaže kako se u rezidbi mora pripaziti da se ne otvaraju velike rane – napominje nam Karaman. Velik problem je ne sam bolest, koja je strašna, već i to kako za suzbijanje još ne postoje – potpore!

[AKTIVIRALA SE STARA BOLEST] Malvasija gotovo u statusu ugrožene, a gdje su potpore?

Potpora za zlatnu žuticu
– U programu potpora EU Ministarstva poljoprivrede, postoji potpora za zlatnu žuticu, no zasad još uvijek ne postoje programi za ESCA-u. Mišljenja sam da ESCA-u hitnotreba hitno uvrstiti u tu priču. Pričamo o novoj pošasti vinogradarstva, definitivno! Sva presađivanja koja smo dosad radili od ESCA-e, radili smo o svom trošku. Nema potpora za suzbijanje bolesti, jednostavno nije u sustavu, a ugrožena su zapravo sva vina – malvasija, sauvignon, stolne sorte, kardinal… – zaključuje na ovu temu naš sugovornik. Vraćamo se na neuglednog, ali itekako opasnog kukca.

[AKTIVIRALA SE STARA BOLEST] Malvasija gotovo u statusu ugrožene, a gdje su potpore?

Virusna žutica s invazivnim vektorom
– Američki cvrčak dosta dugo radi štete po Francuskoj, Italiji… Žutica vinove loze je fitoplazma, virusna bolest, a američki cvrčak je vektor, prenositelj bolesti. Sa loze na drugu bolest ne može preći bez njega, na zaraženoj lozi s tom virozom on dođe i siše sokove, potom ih prenosi zarazivši se i sam virusom. Nešto kao komarac! Pošast je velika, a sama njegova prisutnost već ‘alarm’. Zlatna žutica ‘žestoko’ je prisutna u cijeloj Europi, kod nas je od 2013., a 2018. je već donesen program suzbijanja cvrčka. Savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede je ušla u zaštitu protiv tog cvrčaka jer ako se on suzbije suzbija se virus. Postoji program ciljane zaštite, prati se u vinogradima, postavljene su žute ploče, tzv. lovke, na kojima se on hvata namazanim premazom kojim se mami kako bismo vidjeli je li prisutan. Ako se ustanovi na ploči automatski je i u vinogradu i kreće borba – zaključuje Karaman, a mi smo njemu, kao i ostalim vinarima našeg kraja, u ovim borbama poželjeli uspjeh…

Foto Ministarstvo poljoprivrede / DuList

MNJB

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist