Politika

‘Ako su Vlahušićevi odbori legalni, zašto Bauk nije poništio odluku Gradskog vijeća’

'Ako su Vlahušićevi odbori legalni, zašto Bauk nije poništio odluku Gradskog vijeća'

S obzirom na dopis Ministarstva uprave o imenovanju školskih odbora, koje za pravo daje gradonačelniku, za mišljenje smo upitali i predsjednika Gradskog vijeća Mata Frankovića. Tim više budući da će se pred gradskim vijećnicima u ponedjeljak naći Statutarna odluka o izmjenama i dopunama Statuta, kojima bi ubuduće jasno bilo definirano da isključivo Gradsko vijeće imenuje članove upravnih vijeća svih dubrovačkih javnih ustanova.
No, iako takvu mogućnost Ministarstvo uprave u dopisu od danas odbacuje, Mato Franković ističe kako se izmjene Statuta neće povlačiti sa sjednice. Evo i zašto:

– Prvo moram istaknuti kako je to mišljenje samo po sebi kontradiktorno jer u jednom dijelu daje za pravo Gradskom vijeću, a u drugom dijelu gradonačelniku. Činjenica je da je gradonačelnik zatražio nadzor nad točkama Gradskog vijeća upravo od Ministarstva uprave, odnosno ministra Arsena Bauka. Nakon što ga nije dobio, samoinicijativno je imenovao školske odbore, iako je naravno bio prisutan na sjednici Gradskog vijeća na kojoj su već bili imenovani školski odbori. Dakle, doveo je u pravnu nesigurnost i škole i Dječje vrtiće. Potpuno je nejasno zašto i zbog čega Ministarstvo nije poništilo odluke Gradskog vijeća ako ih je smatralo nezakonitima. Zašto to Ministarstvo nije napravilo, već je odgovorilo na upit ravnateljice jedne osnovne škole?

Inače, vidite da je gospodin Bauk sa svojim mišljenjima vrlo poznat diljem Hrvatske. Tu se vrlo znakovito izrazio gospodin Vićan kad je rekao da u to Ministarstvo možete poći po mišljenje jednako kao što možete naručiti pizzu, burek ili miješano meso – istaknuo je Mato Franković.
Na pitanje znači li to da se ipak ide s izmjenama Statuta kojima bi se trebalo definirati kako članove vijeća javnih ustanova imenuje Gradsko vijeće, Franković ističe:

– Naravno da idemo u izmjene Statuta, koje su, za razliku od ovog mišljenja, radile ozbiljne odvjetničke kuće. Statut je u potpunosti usklađen sa zakonom, a onaj tko se imalo razumije u pravo zna da je mišljenje samo mišljenje. Ono nije pravno obvezujuće – govori nam Franković.

Ističući kako nikad do sada gradonačelnik nije imenovao školske odbore, već Gradsko vijeće.
– Najprije moram reći kako taj dopis Ministarstva uprave nisam vidio, jer sam na putu u Zagrebu. Međutim, mogu dati načelni stav kao gradski vijećnik HDZ-a. Ako je riječ o mišljenju, ono nije pravno obvezujuće. A ako je riječ o rješenju, poduzet ćemo pravne korake da ga osporimo, jer smatramo da smo u pravu – kazao nam je predsjednik Odbora za Statut i poslovnik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist