Grad

Bez OVIH ovlasti ostaje gradonačelnik!

Bez OVIH ovlasti ostaje gradonačelnik!

U ponedjeljak bi se pred gradskim vijećnicima trebala naći Statutarna odluka o izmjenama i dopunama Statuta Grada Dubrovnika kojom bi se gradonačelniku Andru Vlahušiću, ali i njegovim nasljednicima smanjile ovlasti u donošenju ključnih odluka za Grad Dubrovnik. Težište odlučivanja ovim bi se izmjenama prenijelo na Gradsko vijeće.

Ubuduće će, kako doznajemo, biti jasno definirano da isključivo Gradsko vijeće imenuje članove upravnih vijeća svih dubrovačkih javnih ustanova. Naime, u Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi naznačeno je kako osnivač imenuje predstavnike tih tijela, što znači da nije pojašnjeno donosi li te odluke Gradsko vijeće ili gradonačelnik. Zbog takvih nedoumica u Dubrovniku se dogodio slučaj da danas u svim osnovnim školama imamo dvojne školske odbore. Naime, nakon što je na 2. sjednici Gradsko vijeće većinom glasova razriješilo, odnosno imenovalo nove članove školskih odbora šest osnovnih škola s područja Grada Dubrovnika te članove Upravnog vijeća Dječjih vrtića Dubrovnik, gradonačelnik Andro Vlahušić imenovao je svoje članove istih školskih odbora i upravnog vijeća. Još uvijek se čeka raspetljavanje ove nebuloze po kojoj svaka osnovna škola i vrtić imaju dva školska odbora.

Na odboru za Statut i poslovnik, većinom glasova, odlučeno je i kako će gradski uredi u najkraćem mogućem roku morati dostaviti sve tražene dokumente na uvid gradskim vijećnicima. Naime, iako takva odluka već postoji u Poslovniku Gradskog vijeća, nje se Vlahušić ne pridržava te ignorira traženja gradskih vijećnika za dostavom ključnih dokumenata. Tako je primjerice u pripremi tematska sjednica Gradskog vijeća o Lazaretima, a gradski vijećnici još uvijek nisu od gradonačelnika Vlahušića i gradskih odjela dobili svu traženu dokumentaciju o obnovi Lazareta.

Među desetak prijedloga o kojima su raspravljali članovi odbora za Statut i poslovnik Grada Dubrovnika, kako doznajemo, naći će se i odluka da ubuduće Gradsko vijeće donosi koeficijente za cijelu Gradsku upravu.

Inače, članovi odbora za Statut i poslovnik Grada Dubrovnika su Ivan Viđen, Lukša Matušić, Mladen Gojun, Ivana Lazarević te predsjednik odbora Marko Potrebica. Gojun i Lazarević nisu podržali izmjene o kojim će se u ponedjeljak glasovati na Gradskom vijeću.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist