Zanimljivosti

Ako ste vidjeli babu, ispunite upitnik i pomozite ovoj važnoj morskoj vrsti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rak kuka (Scyllarides latus), u nas poznatiji kao baba, može se pronaći na dubinama između četiri i 100 metara na kamenitim i pjeskovitim supstratima. Više im odgovara grubi supstrat da bi se mogli lakše kretati po istom. Hrane se noću, a tijekom dana se skrivaju u špiljama i prirodnim skrovištima (kameni procjepi).

Važno ga je razlikovati od mnogo manjeg raka češće pojavnosti kojeg zovemo rak zezavac (Scyllarus arctus). Premda vrlo slični oblikom i načinom života, rak kuka je najčešće svjetlijeg obojenja (žuto, narančasto, svijetlo smeđe) s karakteristično plavo – ljubičastim obrubom “peraja” (koje se nalaze na početku tijela nastalih od preobraženih ticala) te na rubovima nogu. Rak zezavac je karakteristično tamnijeg obojenja (tamno smeđe, tamno crveno) s narančastim očima te svjetlijim horizontalnim prugama po tijelu. Rijetko mu veličina tijela prelazi veličinu od 16 centimetara.

Ukoliko ste ga vidjeli, ispunite ovaj upitnik namijenjen svih ljubiteljima mora i morskog života koji bi mogli pripomoći o prikupljanju iznimno važnih podataka o njegovoj pojavnosti.

Upitnik je potrebno ispuniti najkasnije do 27. siječnja 2023., a samo ispunjavanje traje nekoliko minuta.
Podaci će se koristiti za potrebe istraživanja rasprostranjenosti raka kuke u sklopu izrade programa praćenja za vrste rak kuka kojeg provode DVOKUT-ECRO d. o. o, Janolus d.o.o. i Prehnit d.o.o. za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Pročitajte još

Čak 60 natjecatelja na Prvenstvu upravljanih jedrilica Dragon Force 65!

Dulist

ĐURO LUBURA ‘Kad mobitel dođe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke’

Dulist

Pričaonica i radionica ‘Kako je sveti Vlaho postao zaštitnik Dubrovnika’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija