Hrvatska

AKO HBO NE DOBIJE POTICAJ ‘Game of thrones’ odlazi iz Hrvatske?

Igra prijestolja Game of Thrones

Među hrvatskim producentima danas je zavladala velika zabrinutost zbog predloženih izmjena i dopuna proračuna RH za 2014., o kojima bi sutra trebao glasovati Sabor.

Jedna od grana kojima bi se izmjenama trebao reducirati budžet filmska je proizvodnja, a s njom i porezni poticaji za strane filmaše koji snimaju u Hrvatskoj, što bi već ove godine moglo izazvati pravu katastrofu za imidž Hrvatske kao poželjne filmske destinacije, piše Večernji list.

Podsjetimo, Hrvatska je tek 2012. Zakonom o audiovizualnim djelatnostima uvela poticaje koji stranim filmašima omogućavaju povrat dijela novca potrošenog na snimanje u našoj zemlji. S izglasavanjem tog zakona kaskali smo za regijom pa su se veliki hollywoodski projekti poput filmskog serijala “Narnia”, isprva zainteresirani za Hrvatsku, selili na druge lokacije.

Hrvatska je zbog toga gubila milijune dolara koji su mogli biti potrošeni u našoj zemlji. Nakon što je 2011. najavljeno da ćemo i mi uvesti poticaje nalik na one u Mađarskoj ili Srbiji, ali i većini filmskih lokacija u svijetu, u Hrvatsku su iznova počele dolaziti skupe strane produkcije.

Među njima je svakako najveća HBO-ova “Igra prijestolja”, čija je prva sezona snimljena na Malti, a druga i treća u Dubrovniku. Kako jedna sezona “Igara prijestolja” stoji oko 60 milijuna dolara, jasno je da se radi o golemoj zaradi za našu zemlju, kojoj je sigurno u interesu zadržati priljev novca stranih producenata. Inače, porezni poticaji funkcioniraju tako da producentu koji u Hrvatskoj potroši 10 milijuna eura vratimo dva milijuna, a osam ostane u državi.

Naoko jednostavan sistem već prve je godine podbacio – Ministarstvo kulture jednostavno je “zaboravilo” osigurati deset milijuna kuna za poticaje stranim filmašima, što se otkrilo kada se HBO javio da naplati svoja četiri milijuna. Tim dugom nekoliko su se mjeseci loptala različita ministarstva, no novac je na kraju prikupljen, a blamaža izbjegnuta.

Kada su producenti HBO-a čuli za novu mogućnost neisplate poticaja, otvoreno su zaprijetili povlačenjem iz Hrvatske i povratkom na Maltu. To nam je potvrdio i Hrvoje Hribar iz Hrvatskog audiovizualnog centra naglasivši da se radi o slučaju u ingerenciji Ministarstva kulture.

U njemu nam pak nisu mogli ništa službeno reći dok Sabor sutra ne izglasuje rebalans proračuna, ali nisu demantirali smanjenje poticaja strancima. Iz toga slijedi da bi posljedice ovog rebalansa, barem u slučaju filma, osim gubitka međunarodnog ugleda, mogle donijeti i nepopravljiv financijski gubitak.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist