Zanimljivosti

AKCIJA ČIŠĆENJA PODMORJA LASTOVSKOG OTOČJA ‘Svaki komad otpada koji smo izvukli korak je prema zdravijem okolišu’

blank

Čišćenje podmorja uvala Parka prirode Lastovsko otočje održalo se proteklog tjedna. Ronilački klub Nautilus iz Splita i Udruga veterana HRM-a osnaženi potporom čuvara prirode, zajedno su proveli akciju čišćenja te tako dali svoj doprinos očuvanju ovog prirodnog resursa, navode u priopćenja iz Parka prirode. Uvale koje su očišćene Dragovode, Pasadur (Vejo i Malo Lago), Jurjeva luka, Kremena i Sito sa potkopima, Gotovuša, Prehodišća, Za Pršljugu, Borova, Mrčara.

-Svaki komad otpada koji smo izvukli iz mora je korak prema čišćem i zdravijem okolišu za buduće generacije – ističu iz Parka prirode.

blank

Osim samog čišćenja podmorja, ronioci ovih splitskih udruga već godinu dana potpuno volonterski, kao podrška istraživačkom timu Hrvatskog veterinarskog instituta (HVI), sudjeluju u Projektu očuvanja plemenite periske u Jadranu koji koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Članica istraživačkog tima HVI, koja je ujedno i članica RK Nautilus, Angela Bradarić, i ove godine je paralelno s čišćenjem podmorja, koordinirala pretraživanje morskog dna sa ciljem pronalaska živih jedinki periske.

blank

Na žalost, kako kažu, nisu pronađene žive jedinke plemenite periske, Pinna nobilis, ali je locirana jedna živa jedinka Pinna rudis, kod nas poznata i kao kamena periska, u uvali Gotovuša na dubini od 5 m.

Podsjećaju da je pomor plemenite periske u Mediteranu uzrokovao parazit Haplosporidium pinnae, a trenutno u hrvatskom dijelu Jadrana imamo potvrđene samo 24 žive jedinke, tako da je pretraživanje podmorja i edukacija javnosti neprocjenjiva.

U sklopu aktivnosti Projekta prate se i bilježe i žive jedinke Pinna rudis, tako da je svaki ovakav pronalazak izuzetno značajan jer, osim sto daje nadu za opstanak i povratak plemenite periske u Jadranu, kroz ovaj se projekt senzibilizira javnost, posebice nautičari, ali i nadležne institucije, da s velikim oprezom pristupaju sidrenju plovila, odnosno da se u što većem obimu urede sidrišta po uvalama jadranskih otoka, kako bi se na sve načine zaštitilo naše vrijedno podmorje.

blank

-Hvala svim roniocima, članovima klubova, volonterima i svima koji su podržali ovu akciju. Nastavit ćemo raditi i dalje zajedno, a vi nas pratite za buduće akcije i pridružite se našem naporu za očuvanje prirode! – kazali su na svojim stranicama.

Foto: Marijo Bačko & RK Nautilus

Pročitajte još

SVAKA ČAST MALIŠANI ‘Zeleni’ 3. c iz Mokošice sudjelovao u Svjetskom danu čišćenja!

Dulist

‘QUEEN MIRI’ Jahta najvećeg Trumpovog donatora ponovno u dubrovačkom akvatoriju

Dulist

Šveđani miču tablete i vraćaju udžbenike, hoćemo li naučiti iz njihove greške?

Dulist