Aktualno

AKCIJA ‘BUDI VIDLJIV’ Biciklisti su jedna od ranjivijih skupina sudionika u prometu

Policijski službenici Policijske postaje Metković u nedjelju su u gradskom parku zajedno s biciklistima biciklističkog kluba ‘Relaks’ dijelili građanima reflektirajuće navlake za bicikle i reflektirajuće prsluke u sklopu svoje akcije ‘Budi vidljiv’. Cilj ove preventivne akcije, koja je bila uvod u biciklijadu ‘Primavera’, bio je povećati razinu sigurnosti biciklista u prometu.

S obzirom da je broj biciklista na području koje pokriva Policijska postaja Metković dosta zastupljen, osobito u proljetnom, ljetnom i jesenskom razdoblju, žele ukazati na problem nesavjesnih biciklista koji u uvjetima smanjene vidljivosti ne koriste propisanu opremu i odjeću kako bi bili dovoljno uočljivi ostalim sudionicima u prometu, što je osobito zamjetno u vrijeme sumraka i ranijih noćnih sati, a takvo ponašanje može rezultirati prometnim nesrećama s teškim tjelesnim ozljedama, ali i smrtnim stradavanjima.

-Podsjećamo da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da se do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Također, propisano je da vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan noću i danju u slučaju smanjenje vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Uzimajući u obzir da su biciklisti jedna od najranjivijih skupina sudionika u prometu, upozoravamo da su se biciklisti dužni pridržavati zakonskih propisa kojima je regulirano njihovo ponašanje prilikom sudjelovanja u prometu, a u cilju njihove osobne sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu – ističu iz policije.

Pročitajte još

VANDA I GABRIELA ĐANIĆ Mama i kći violončelistice stvaraju lijepu glazbenu priču

Maria Prkut

Culture Club Revelin proglašen 22. najboljim klubom na svijetu

Dulist

OBOREN REKORD Danas je najtoplije bilo u Dubrovniku

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija