Aktualno

AKCIJA ‘BUDI VIDLJIV’ Biciklisti su jedna od ranjivijih skupina sudionika u prometu

Policijski službenici Policijske postaje Metković u nedjelju su u gradskom parku zajedno s biciklistima biciklističkog kluba ‘Relaks’ dijelili građanima reflektirajuće navlake za bicikle i reflektirajuće prsluke u sklopu svoje akcije ‘Budi vidljiv’. Cilj ove preventivne akcije, koja je bila uvod u biciklijadu ‘Primavera’, bio je povećati razinu sigurnosti biciklista u prometu.

S obzirom da je broj biciklista na području koje pokriva Policijska postaja Metković dosta zastupljen, osobito u proljetnom, ljetnom i jesenskom razdoblju, žele ukazati na problem nesavjesnih biciklista koji u uvjetima smanjene vidljivosti ne koriste propisanu opremu i odjeću kako bi bili dovoljno uočljivi ostalim sudionicima u prometu, što je osobito zamjetno u vrijeme sumraka i ranijih noćnih sati, a takvo ponašanje može rezultirati prometnim nesrećama s teškim tjelesnim ozljedama, ali i smrtnim stradavanjima.

-Podsjećamo da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da se do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Također, propisano je da vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan noću i danju u slučaju smanjenje vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Uzimajući u obzir da su biciklisti jedna od najranjivijih skupina sudionika u prometu, upozoravamo da su se biciklisti dužni pridržavati zakonskih propisa kojima je regulirano njihovo ponašanje prilikom sudjelovanja u prometu, a u cilju njihove osobne sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu – ističu iz policije.

Pročitajte još

U DNEVNIKU NOVE TV Gordana Buljan Flander dala neopozivu ostavku na mjesto ravnateljice Poliklinike

Dulist

PAVELA NAKON OSVAJANJA HRVATSKE VELIKE NAGRADE SIGURNOSTI Ovo je kruna karijere!

Dulist

DR. SINIŠA CAR NAPUSTIO JE NAJZELENIJI OTOK Mljet je unio mir u moj život

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija