Grad

ADIO, MAESTRO! Dubrovačke ljetne igre i DSO opraštaju se od Đela Jusića

ADIO, MAESTRO! Dubrovačke ljetne igre i DSO opraštaju se od Đela Jusića

Dubrovačke ljetne igre i Dubrovački simfonijski orkestar na svojim su se društvenim mrežama oprostili od dragog im maestra Đela Jusića te uputili  izraze sućuti njegovoj obitelji. Njihove objave prenosimo u cijelosti.

-U 80. godini života, nakon teške bolesti, napustio nas je gospar Đelo Jusić, istaknuti hrvatski skladatelj, dirigent, gitarist i aranžer, prijatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra kojemu je napisao brojna djela i kojim je nebrojeno puta ravnao, istinska duša Grada koji je neizmjerno volio, baš kao i glazbu za koju je živio.
Đelo Jusić rođen je 1939. godine u Dubrovniku. Glazbeni nauk stjecao je kod maestra Lovra pl. Matačića, a nadahnuće crpio u rodnom gradu bremenitom poviješću, srednjovjekovnom i mediteranskom glazbenom tradicijom.

Skladati je počeo šezdesetih godina prošlog stoljeća kada je osnovao vokalno-instrumentalni sastav Dubrovački trubaduri. Osnovao je, vodio i skladao dječjem zboru Mali raspjevani Dubrovnik. Bio je stalni dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra, glazbeni selektor Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, umjetnički direktor Festivala mediteranske glazbe u Budvi, dopredsjednik i predsjednik Udruženja muzičkih radnika Hrvatske Croatia-Concert. Dirigirao je velikim revijskim i simfonijskim orkestrima u Berlinu, Dresdenu, Zagrebu, Beču, Beogradu, Varni, Moskvi, Sarajevu, Vatikanu, Splitu, Skopju, Petrogradu, Ankari, Dubrovniku itd. Skladao je više od tisuću pjesama, od kojih mnoge doživljavamo kao narodne, hrvatske melodije koje se neprekidno izvode diljem svijeta već pola stoljeća. Njegove su skladbe ovjekovječene na 80 LP ploča i 30 CD izdanja u nakladi uglednih diskografskih kuća kao što su Jugoton, Croatia Records, Columbia, CBS, Parlaphonem Electrola, Supraphone, Ensemble Electronica i druge. Kao tiražni skladatelj, dobitnik je nekoliko platinastih, zlatnih i srebrenih ploča.

Laureat je niza festivala i dobitnik strukovnih priznanja, među kojima su: Zlatna arena na Filmskom festival u Puli 1999., Nagrada Ivan pl. Zajc za najbolji mjuzikl (Dundo Maroje), dva Porina: 1997. i 2007. za životno djelo, Ruke sv. Vlaha u povodu četrdesete obljetnice umjetničkog djelovanja, Zlatni prsten Radio-Zagreba, nagrada Dubrovačko-neretvanske županije za životno djelo 2008. Za sudjelovanje i doprinos u Domovinskom ratu, ukazom predsjednika Republike dodijeljeno mu je odlikovanje Reda Danice s likom Marka Marulića. Ove godine dobio je nagradu Grada Dubrovnika za životno djelo. Dragi maestro, falit ćeš nam, ali živit ćeš zauvijek u glazbi koju si nam ostavio i ljubavi prema istoj koju si prenio na brojne generacije – poručili su iz Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

-Adio, maestro! Kozmopolitski i slobodarski duh Grada, bogata kulturna baština i podneblje Mediterana i Levanta te suvremeni glazbeni izričaj, oblikovali su čitav opus skladatelja, aranžera i dirigenta Đela Jusića, dubrovačkog trubadura.

Skladati je počeo 60-tih godina prošloga stoljeća kada je utemeljio Dubrovačke trubadure, a nakon toga i dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik, neizbježne simbole Grada. Skladao je više od tisuću pjesama, od kojih se mnoge i danas pjevuše na gradskim ulicama, ali i izvode diljem svijeta, pa se katkad olako i zaboravi da im je autor upravo ovaj najplodniji i najnagrađivaniji hrvatski skladatelj.

U svom rodnom Dubrovniku, pronašao je Đelo Jusić izvore svog umjetničkog nadahnuća pa je tako gotovo čitavo njegovo stvaralaštvo, od serenada, mjuzikla i filmske glazbe do oratorija, suita i baleta, posveta Gradu, njegovoj ljepoti i skladu. Njegovim notama i stihovima trajno će ostati obojana brojna desetljeća povijesti Dubrovnika. Dubrovačke ljetne igre izražavaju duboku sućut obitelji i prijateljima – istaknuli su iz ‘Igara’.

Foto: Facebook/Dubrovačke ljetne igre/Autorski koncert Đela Jusića ‘Ulicama moga Grada’ na Dubrovačkim ljetnim igrama 2013. godine

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist