Hrvatska

A NEGO ZA ŠTO? Konzumovi uvozni limuni nisu za jelo, sadrže toksični Imazalil!

Konzumov limun

Fotografija koja ovih dana kruži Facebookom pokazuje kako limuni Primofori, uvezeni iz Španjolske i u prodaji su u Konzumu, nisu za jelo! 

Kao konzervans, naveden je među ostačim i Imazalil, fungicid koji se često koristi u poljoprivredi, a najčešće u uzgoju citrusa. Prvi put je proizveden 1983, te registriran kao agens koji se koristi nakon žetve. Imazalil se može naći na raznom voću i povrću, a najviše se koristi za čuvanje krumpira, jer djeluje upravo na gljivice koje krumpir privlači. Uz to, vrlo je česta primjena na svim agrumima (limun, naranče, mandarine, grejp…)

Godine 1999., na temelju studije provedene na glodavcima, ustanovljeno je da je imazalil ‘najvjerojatnije kancerogen za ljude‘ i kao takvog ga je klasificirala američka Agencija za zaštitu okoliša (Environmental Protection Agency, EPA). Ipak, EPA je procijenila da su koncentracije imazalila koje ostaju u voću nakon primjene ovog pesticida daleko ispod količina koje bi predstavljale rizik od raka. Stoga je pravilnikom američke EPA-e rizik od raka koji predstavlja konzumiranje citrusa kontaminiranih imazalilom procijenjen kao ‘beznačajan’. Ipak, EPA upozorava da je imazalil vrlo iritantan za oči, ne i za kožu, a da je toksičan ukoliko se putem hrane unese u tijelo. Stoga na voću i stoji upozorenje da njegovu koru ne treba jesti.

Sitnim slovima napisana deklaracija sadrži tako, osim porijekla, i ovaj natpis: ‘Berba nije za jelo.’. Ostaje razmišljati za što se onda točno ti limuni mogu upotrijebiti?

Konzumov limun

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist